Anasayfa /  Ekonomi

Borsa yeni tarihi rekor düzeyden açıldı

Borsa İstanbul 100 Endeksi, güne 107 bin 808 puan ile yeni tarihi rekor düzeyden başladı. Açzılışın ardından tırmanışını sürdüren Endeks, 107 bin 957 puana kadar yükseldi.

Abone ol
Abone ol 27 Temmuz 2017 10:56

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklendiği gibi faizleri tutmasının ardından küresel piyasalardaki kayıplarını artıran dolar 3.52 lira düzeyine kadar geriledikten sonra yeniden toparlanarak 3.53 liranın üzerine çıktı.

Piyasalarda gözler Merkez Bankası'nın bugünkü faiz kararına çevrildi. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin iki günlük toplantısının ardından dün TSİ 21:00'de açıklanan kararında gösterge faiz beklendiği gibi değiştirilmedi ve Fed'in 4.5 trilyon dolara kadar çıkan bilançonun küçültülmesine "görece yakın zamanda" başlanacağı belirtildi. Bilançonun küçültülmesine ilişkin zamanlamadaki "belirsizliğin" sürmesi, doların küresel piyasalarda gerilemisine neden oldu.

Açıklama öncesi 3.53 lira düzeyinde hareket eden dolar 3.5270 liraya kadar griledikten sonra erken işlemlerde gelen alımlarla 3.5350 liraya kadar yükseldi. Dolar karşısında güçlenen euro dün indiği 4.12 liradan 4.15 liranın üzerine döndü. Euro, küresel piyasalarda 1.1743 dolar ile bu yılın en yüksek düzeyine tırmandı.

Farklı kurumların yaptıkları anketelere göre, piyasa ekonomist ve analistleri Merkez Bankası'nın bugün saat 14:00'te açıklayacağı kararından bir "faiz değişikliği çıkmayacağı"na işaret ediyor.

Ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de dün yaptığı açıklamada, Türkiye'de faizlerin yüksek olduğuna dikkat çekti; ancak, faizlerin "Merkez Bankası üzerinden aşağıya çekilemeyeceğini" vurguladı. Şimşek, faizlerin ancak tasarrufları artırarak, katma değeri artırarak, yatırım ortamını iyileştirerek ve uzun vadeli kaynakları ekonomiye çekerek düşürebileceklerinin altını çizdi.


Yorumlar