Anasayfa /  Dünya

Papa’nın Irak’ta ne işi var?

Vatikan Sözcüsü Matteo Bruni, basın toplantısıyla gezi öncesi Vatikan’ı takip eden gazetecilere bilgi verdi.

Abone ol
Abone ol 04 Mart 2021 16:05

Bruni, Katoliklerin lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus’un Irak’ı ziyaret edecek ilk papa olacağını söyledi. Pandemi nedeniyle yaklaşık 16 aydır dış ‘gezi’ yapmayan Papa’nın Irak tercihi ise sorgulanıyor.

16 AYDIR DIŞ GEZİ YAPILMIYORDU

Papa’nın Kasım 2019’da Tayland ve Japonya’ya yaptığı ziyaretten sonra koronavirüs ( Kovid-19) salgını nedeniyle 2020’deki dış gezilerini iptal ettiğini hatırlatan Matteo Bruni, “Pandemi nedeniyle yaklaşık 16 aydır dış gezi yapılmıyordu. Bu seyahat, Papa’nın 33. dış gezisi olacak. Tarihte ilk kez bir papa, Irak’a gidiyor. Aynı zamanda papa, ilk kez nüfusunun çoğunluğu Şiilerden oluşan bir ülkeye gidiyor” dedi.

Sözcü Bruni, düzenlediği basın toplantısıyla tarihi gezi öncesi Vatikan’ı takip eden gazetecilere bilgi verdi. Papa’nın Kasım 2019’da Tayland ve Japonya’ya yaptığı ziyaretten sonra koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 2020’deki dış gezilerini iptal ettiğini hatırlatan Bruni, “Pandemi nedeniyle yaklaşık 16 aydır dış gezi yapılmıyordu. Bu seyahat, Papa’nın 33. dış gezisi olacak. Tarihte ilk kez bir papa, Irak’a gidiyor. Aynı zamanda papa, ilk kez nüfusunun çoğunluğu Şiilerden oluşan bir ülkeye gidiyor” dedi.

Gezinin Irak ve bölgedeki Hıristiyanlara dayanışma amacı taşıdığını, dinler(!) arası buluşma için bir fırsat niteliği taşıdığını ve bölge ülkeler için de önemli olduğunu dile getiren Bruni, “Kardeşlik ve umut. Bu iki kelime, papanın Irak ziyaretini özetlememize yardımcı olabilecek iki kelime” diye konuştu.

Irak’ta Kovid-19 vakalarının arttığı bir dönemde papanın ziyaretini neden ertelemediği sorusuna Vatikan sözcüsü, gezinin mümkün olan en kısa sürede yapılmak üzere tasarlandığını belirterek, “Papa’nın Irak’a yapacağı bu seyahat, o topraklara, oranın insanlarına ve Hıristiyanlarına sevgi jestidir. Alışık olduğumuz seyahatlerden farklı bir yolculuk olacak” cevabını verdi.

Papa Franciscus, 5-8 Mart tarihlerinde Irak’a geniş kapsamlı bir ziyaret gerçekleştirecek.

Vatikan’ın paylaştığı programa göre, Katoliklerin lideri ilk olarak başkent Bağdat’ta temaslarda bulunacak, ardından 6 Mart’ta Necef ve Ur kentlerini ziyaret edecek. Papanın Necef’te Şiilerin en büyük dini mercisi Ali es-Sistani ile de görüşecek. Sözcü Bruni, Ur ziyaretindeki dinler arası buluşma sırasında papanın, Yezidilerle görüşeceği bilgisini de verdi.

BÖLGE ÜLKELERİ AÇISINDAN ÖNEMLİYMİŞ!

Gezinin Irak ve bölgedeki Hıristiyanlara dayanışma amacı taşıdığını, dinler(!) arası buluşma için bir fırsat niteliği taşıdığını ve bölge ülkeleri için de önemli olduğunu dile getiren Bruni, “Kardeşlik ve umut. Bu iki kelime, Papa’nın Irak ziyaretini özetlememize yardımcı olabilecek iki kelime” diye konuştu.

PAPA FRANCISCUS, 5-8 MART TARİHLERİNDE IRAK’A GENİŞ KAPSAMLI BİR ZİYARET GERÇEKLEŞTİRECEK

Vatikan’ın paylaştığı programa göre, Katoliklerin lideri ilk olarak başkent Bağdat’ta temaslarda bulunacak, ardından 6 Mart’ta Necef ve Ur kentlerini ziyaret edecek. Papa’nın Necef’te Şiilerin en büyük dini mercii Ali es-Sistani ile de görüşecek. Sözcü Bruni, Ur ziyaretindeki dinler arası buluşma sırasında Papa’nın, Yezidilerle görüşeceği bilgisini de verdi.

Yorumlar