Anasayfa /  Foto Galeri

Otomotivde ÖTV indirimi gelecek mi? Otomobil fiyatları düşecek mi?

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni karara göre Cumhurbaşkanı; bundan sonra motorlu araçlardaki ÖTV ve matrahlarının alt ve üst sınırını üç katına kadar artırabilecek veya sıfıra indirebilecek. Bu kapsamda, Çok sayıda vatandaş ÖTV indirimi gelecek mi? Sıfır otomobil alımında ÖTV indirimi olur mu, fiyatlar düşecek mi? sorusuna yanıt arıyor. Konuya ilişkin detayları haberimizde derledik.

Otomotivde ÖTV indirimi gelecek mi? Otomobil fiyatları düşecek mi? - Sayfa 1

Milyonlarca araç sahibi ve piyasaları yakından takip edenler bu düzenlemenin fiyatlarda bir etkisi olup olmayacağını sorgulamaya başladı. Bu noktada "Yeni ÖTV düzenlemesi ile otomobil fiyatları düşecek mi, indirim gelecek mi?" soruları yanıt aramaya başladı. İşte Araçlarda ÖTV indirimi ile otomobil fiyatlarındaki son durum...

Otomotivde ÖTV indirimi gelecek mi? Otomobil fiyatları düşecek mi? - Sayfa 2

Hazine ve Maliye Bakanlığınca, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Uygulama Genel Tebliği'nde muhtelif konulardaki ihtilaf yaşanan konulara ilişkin hususlara açıklık getirilirken, daha önce ilgili kanuna eklenen Cumhurbaşkanının motorlu araç ÖTV ve matrahlarının alt ve üst sınırını 3 katına kadar artırabilme ve sıfıra indirebilme yetkisi de uygulama tebliğine eklendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının "Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Otomotivde ÖTV indirimi gelecek mi? Otomobil fiyatları düşecek mi? - Sayfa 3

ÖTV İNDİRİMİ GELECEK Mİ?

ÖTV indirimi gelip gelmeyeceği merak konusu oldu.

ÖTV indirimi yapılıp yapılmayacağı merak konusu olurken otomobil konusunda en büyük sıkıntının çip krizi ve sıfır araç yokluğu olduğu aktarılıyor.

Sıfır araç yokluğunun sebepleri ile ilgili ise çip krizi, Rusya-Ukrayna arasında devam eden savaş bu sıkıntının nedenleri şeklinde yorumlanıyor.

ÖTV indirimi yapılırsa bu durum piyasaya olumlu yansıyacak.

Otomotivde ÖTV indirimi gelecek mi? Otomobil fiyatları düşecek mi? - Sayfa 4

SIFIR OTOMOBİL ALIMINDA ÖTV İNDİRİMİ OLUR MU?

Öte yandan Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Cengiz Eroldu yaptığı açıklamada ÖTV konusunda en güncel bilgiye Maliye Bakanlığı'nın sahip olduğunu belirtip artan talep ve Türkiye'nin mali bilançosu sebebiyle ÖTV indiriminin rasyonel olmayacağını ifade etti.

Talep düşünce konunun değerlendirilebileceğini söyleyen Eroldu bunun kişisel fikri olduğunu belirtti.

Resmi Gazete'nin 26 Temmuz 2022 Salı günkü sayısında yayımlanan ÖTV sayılı liste uygulama tebliğinde değişiklikler öngören tebliğle, tebliğin III. bölümünden yer alan "vergi oranı ve yetki" başlıklı maddede düzenlemeler yapıldı.

Buna göre, maddedeki "Bakanlar Kurulu" ibaresi "Cumhurbaşkanı olarak değiştirildi ve ÖTV sayılı listede önceki uygulamada Bakanlar Kurulu'nun "motorlu araçların ÖTV oranlarını bir katına artırma veya sıfıra kadar indirme" yetkisi, Cumhurbaşkanınca "ÖTV oranları ve matrahlarının alt ve üst sınırını 3 katına kadar artırma veya sıfıra indirme" olarak yeniden düzenlendi.