Anasayfa /  Ekonomi

Trafik cezası itiraz ! HGS cezası öde sorgula nasıl yapılır?

Köprü ve otoyollarda araç yoğunluğunun oluşmasını önleyen, hızlı geçişi sağlayan sisteme HGS denir. Sürücüler, HGS kartlarına bakiye yükleyerek geçiş noktalarını kullanabilirler. Bakiye olmadan yapılan geçişler ihlalli geçiş sayılır ve ihlalli geçişler için ceza kesilir. HGS bakiyesi nasıl sorgulanır? HGS cezası nasıl ödenir?

Abone ol
Abone ol 15 Kasım 2018 17:22

HGS kart sahipleri bakiye ve ceza sorgulama işlemlerini farklı seçenekleri kullanarak yapabilirler. HGS sorgulama seçenekleri; e-devlet, PTT şubeleri, telefon ile sorgulama ve internet bankacılığı ile sorgulamadır. Sürücüler, banka şubelerinden otomatik talimatı vererek bakiye bitme sorununu ortadan kaldırabilirler.

HGS BAKİYESİ NASIL SORGULANIR?

HGS bakiye sorgulama; PTT, e-Devlet, bankalar ve telefon seçenekleri ile yapılabilir. Kullanıcılar tarafından en fazla tercih edilen seçenek, e-Devlet ile sorgulama işlemidir. Telefon ile HGS bakiye sorgulaması; 0580 460 60 60 veya 444 1 778 numaralı telefonlardan yapılabilir. PTT ile HGS bakiye sorgulaması; PTT internet sitesinden yapılır. İnternet sitesinde bulunan ‘’HGS bakiye sorgulama’’ bağlantısı üzerinden işlem gerçekleştirilebilir. 

Bankalar ile sorgulama; mobil uygulama, şubeler ve müşteri temsilcileri aracılığı ile yapılabilir. e-Devlet üzerinden HGS sorgulama; turkiye.gov.tr internet sitesinden yapılır. e-Devlet uygulamasına giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bağlantısından PTT Genel Müdürlüğü menüsü açılır. Menüden ‘’HGS Geçiş Sistemi Hesap Bilgileri’’ bağlantısından sorgulama yapılabilir. HGS kartlarına bakiye yükleme işlemleri ise bankalar aracılığı ile ya da PTT şubelerinden yapılabilir. 



HGS CEZA SORGULAMA NASIL YAPILIR?

HGS ceza sorgulaması için iki seçenek bulunur. Sorgulama,  e-Devlet uygulaması ya da PTT internet sitesinden yapılabilir. e-Devlet ile sorgulama için turkiye.gov.tr internet sitesinden giriş yapılır. e-Hizmetler bağlantısı açılır. PTT Genel Müdürlüğü menüsünden ‘’Hızlı Geçiş İhlalli Geçiş Bilgileri Sorgulama’’ bağlantısıyla HGS cezası görülebilir.

PTT ile sorgulama için, ptt.gov.tr internet sitesine girilir. ‘’Geçiş İhlali Sorgula’’ bağlantısı kullanılarak HGS ceza sorgulaması yapılabilir. 

HGS cezası kesilen sürücüler; banka şubelerinden, mobil uygulamalarından ve internet şubelerinden ödeme işlemi gerçekleştirebilirler. 

HGS KARTI/ETİKETİ BAŞKA ARAÇLARDA KULLANILIR MI?

HGS kartları plakaya tanımlı olduğu için, ücretlendirme işlemleri de plaka üzerinden gerçekleştirilir. HGS kartları başka araçlarda kullanılamaz. Aracını satan kişiler, HGS kartlarını iptal ettirebilirler. Kartın iptal edilmesinden sonra, içerisinde kalan bakiyeler yeni HGS kartına aktarılabilir. 


Yorumlar