Anasayfa /  Ekonomi /  Sektör Haberleri

Otomobil sektöründe yeni dönem başlıyor: yeni yol haritasını açıklandı

Otomotiv Distribütörleri Derneği, otomotivin Türkiye ekonomisi adına stratejik bir endüstri olduğunu öne çıkarmak için çalışma başlattı. Otomotivciler 15-20 yıllık yeni yol haritasının detaylarını paylaştı.

Abone ol
Abone ol Editör Mehmet Durna 11 Temmuz 2022 10:23

Türkiye otomotivde hem üretimde hem de pazar büyüklüğü açısından dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alıyor. Dünya üretiminden yüzde 1.6 payı olan otomotiv sektörünün kapasitesi 2 milyon adet. Dünya sıralamasında 13'üncü, Avrupa'da dördüncü sırada bulunuyor. İhracatın da lokomotifi konumunda bulunuyor. Pazar büyüklüğüne göre değerlendirildiğinde ise Türkiye, Avrupa'nın en çok araç satılan altıncı ülkesi. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) otomotivin Türkiye'nin stratejik sektörü olduğunu göstermek için kolları sıvadı. ODD'nin yeni yol haritasını anlatan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt, ana amaçlarından bir tanesinin, otomotivin Türkiye ekonomisi adına stratejik bir endüstri olduğunu öne çıkarmaya çalışmak olduğunu söyledi.

Otomotivin Türkiye'de kendini kanıtlamış bir sektör olduğunun altını çizen Bozkurt, şöyle devam etti: "Türkiye, dünyada 100'den fazla ülkeye otomotiv ihracatı yapıyor. Üretim adetleri açısından Avrupa'da ilk sıralarda yer alıyoruz ve bunu ilk dörde, ilk üçe nasıl çıkarabileceğimizin planlarını yapıyoruz. Orta ve uzun vadeli adımlar atarak bunu başarabiliriz. Vergilendirmenin yanı sıra üretim teşvikleri ve finansman kaynaklarının planlanması dahil olmak üzere 10-20 yıllık yol haritamızı ortaya koymalıyız.

 

Maliyet avantajımızın yanı sıra öngörülebilir bir iç piyasa ortaya koyduğumuzda konumu, kaliteli iş gücü, yan sanayisi ile bizden daha iyi aday olabilecek bir ülke yok" dedi. Yatırımları cazip kılmak için üretimin en az yüzde 15'inin iç pazarda satılması gerektiğini ifade eden Bozkurt, şöyle devam etti:  

 "İşte bu yüzden iç pazarı büyütmemiz önem taşıyor. Nüfusa ve yaş ortalamasına baktığımızda gerçek potansiyelimizin çok gerisindeyiz. ODD olarak sektörle ve kamuyla bunları paylaşacağız."

ODD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, "Geçen yıl yaşanan sıkıntıların devam etmesiyle birlikte enflasyonist bir ortamdan geçiyoruz ve kurların yanı sıra vergi kaynaklı çarpan etkisiyle fiyat istikrarında sıkıntılar sürüyor. Birkaç yıl öncesine göre fiyatlar şaşırtıcı boyuta gelmesine rağmen yüksek taleple birlikte otomobilde 3-5 aylık bekleme süreleri var. Bu da bize otomobilin, yani mobil olmanın gerçekten bir ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Bazı markaların bazı modellerinde aydan aya rahatlamalar olsa da sektör genelinde sıkıntılar devam edecek gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

Etiketler otomotiv araç güncel
Yorumlar