Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Osman Kavala dünya gündeminde! Beraatin ardından gözaltı kararı

İş adamı Osman Kavala'nın Gezi Parkı eylemlerine ilişkin dava nedeniyle iki yılı aşkın süre tutuklu kalmasının ardından beraat etmesi dünya medyasında geniş yer buldu. Uluslararası basın, tahliye kararının ardından Kavala için bir başka soruşturma kapsamında gözaltı kararı verilmesini de dünyaya duyurdu.

Abone ol
Abone ol 19 Şubat 2020 09:19

İş adamı Osman Kavala'nın Gezi Parkı eylemlerine ilişkin dava nedeniyle iki yılı aşkın süre tutuklu kalmasının ardından beraat etmesi dünya medyasında geniş yer buldu. Uluslararası basın, tahliye kararının ardından Kavala için bir başka soruşturma kapsamında gözaltı kararı verilmesini de dünyaya duyurdu.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, “Osman Kavala: Türkiye beraat kararının ardından aktivisti tekrar tutukluyor” başlığıyla verdiği haberde, Türk hükümetini devirmek suçlamasından aklandıktan saatler sonra Kavala hakkında 2016’daki darbe teşebbüsüyle ilgili olarak gözaltı kararı çıkarıldığı aktarıldı.

BBC, Uluslararası AF Örgütü’nün konuya ilişkin şu açıklamasına haberinde yer verdi:

“Bu karar, yargı eliyle yapılan kasti ve planlı bir zulmü andırıyor. Osman Kavala'nın yaklaşık iki buçuk yıl cezaevinde tutulduktan sonra tahliye edilmesine karar verilmişken özgürlüğe açılan kapının tekrar kapatılması kendisine, ailesine ve Türkiye'de adaleti savunan herkese yönelik yıkıcı bir darbedir.”

DRAMATİK HAMLE, SÜRPRİZ DÖNÜŞ

ABD merkezli yayın kuruşu Voice of America da Osman Kavala gelişmeleri “Türkiye’nin kritik insan hakları davasındaki beraat kararında sürpriz dönüş” başlığıyla duyurdu. Türk savcılarının dramatik bir hamleyle ayaklanma suçlamasından beraat ettikten saatler sonra Kavala hakkında gözaltı kararı çıkardığını yazdı.

Voice of America haberinde İnsan Hakları İzleme Örgütü‘nden Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb‘in açıklaması yer aldı. Amerikan yayın kuruluşu Webb’in gözaltı kararına ilişkin “İntikamcı ve hukuksuz bir hamle. Türk yargı sisteminin sıkı siyasi kontrol altında olduğunu gösteriyor” yorumunu aktardı.

DAHA CİDDİ SUÇLAMALARLA KARŞILAŞABİLİR

ABD’nin sayın gazetelerinden New York Times (NYT) da “Türk aktivist için özgürlük belirtisi. Sonrasında yeniden hapis” başlığıyla aktardığı gelişmede, Osman Kavala’nın aklanmasının birçok insanı hoş bir şekilde şaşırttığını, fakat ardından hemen gözaltı kararı geldiğini yazdı.

NYT muhabiri Carlotta Gall, Silivri’de takip ettiği gelişmelere ilişkin haberinde, İstanbul Başsavcılığı’nın 2016’daki darbe teşebbüsüne ilişkin yürütülen bir soruşturmayla bağlantılı olarak Osman Kavala’nın gözaltında tutulması yolunda talimat verdiğini yazdı.

NYT, Kavala’nın gözaltına alındığını ve daha ciddi suçlamalarla karşı karşıya kalabileceği yorumunda bulundu.

 

MEMNUNİYETLE KARŞILANDI AMA…

Amerikan yayın kuruluşu CNN de insan hakları gruplarının yakından takip ettiği yüksek profilli dava sonucundan iki buçuk yıldan fazla bir süre tutuklu kalan Kavala’nın tahliyesine karar verildiğini yazdı.

Mahkemenin beraat kararının ardından Kavala hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2016’daki darbe girişimiyle ilgili olarak gözaltı kararı verildiğini aktaran CNN, beraat kararının insan hakları grupları tarafından olumlu karşılandığını aktardı.

CNN, Osman Kavala dahil Gezi Parkı davasında yargılanan 16 kişinin aklanmasına ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da mesaj yayınladığını hatırlattı.

 

Yorumlar