Anasayfa /  Foto Galeri

Orucu bozan ve bozmayan şeyler!

Orucu bozan ve bozmayan şeyler! - Sayfa 1

Orucu bozan şeyler nelerdir? Mesela göz damlası damlatmak orucu, ultrason, endoskopi yaptırmak, insülin iğnesi olmak, kan aldırmak, merhem sürmek, sigara bandı yapıştırmak orucu bozar mı? Diyanet İşleri Başkanlığı orucu bozan ve bozmayan şeyleri listeledi. Önce göz damlası ile başlayalım. Orucun bozulması için sindirim sistemine ilacın karışması ve tokluk hisse vermesi gerekiyor. Göze damlatılan ilaç, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesamat yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Damlanın yok denilebilecek kadar çok az bir kısmının, sindirim kanalına ulaşma ihtimali bulunmaktadır. Bu sebeple göz damlası orucu bozmaz.

Orucu bozan ve bozmayan şeyler! - Sayfa 2

Kulak damlası orucu bozar mı : Tedavi amacıyla burna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0,06 cm 'tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte olup, çok az bir kısmı ise mideye ulaşmaktadır. Bu da, dinî açıdan abdestte ağza su vermede olduğu gibi af kapsamında değerlendirildiğinden orucu bozmaz.

Orucu bozan ve bozmayan şeyler! - Sayfa 3

Kalp dil altı hapı orucu bozar mı : Bazı kalp rahatsızlıklarında dilaltına konulan ilaç, doğrudan ağız dokusu tarafından emilip kana karışarak kalp krizini önlemektedir. Söz konusu ilaç, ağız içinde emilip yok olduğundan mideye bir şey ulaşmamaktadır. Bu itibarla, dilaltı hapı kullanmak orucu bozmaz.

Orucu bozan ve bozmayan şeyler! - Sayfa 4

Endoskopi, kolonoskopi ve ultrason orucu bozar mı : Endoskopi veya kolonoskopi yaptırmak; makat veya ferçten ultrason çektirmek; yeme, içme anlamına gelmemekle birlikte, çoğunlukla cihaz içinden su verildiği için oruç bozulur. Ancak söz konusu işlemlerde cihazların kullanımı sırasında sindirim sistemine su, yağ ve benzeri gıda özelliği taşıyan bir madde girmemesi durumunda endoskopi, kolonoskopi yaptırmak, makat veya ferçten ultrason çektirmek orucu bozmaz.