Anasayfa /  Popüler  /  Önemli günler

Antik çağlardan günümüze 14 Şubat Sevgililer Günü..

14 Şubat Sevgililer Günü için geri sayım başladı.. Sevgilisi olan da olmayan da 14 Şubat Sevgililer Günü fırtınasından bir şekilde nasibini alıyor.. Peki nedir bu Sevgililer günü furyası.. Gelin önce bir tarihçesine bakalım.. Nereden ve nasıl çıktığını görelim.. Sevgiliniz yoksa bu duruma üzülüp üzülmeyeceğinize ona göre siz karar verin..

Abone ol
Abone ol 09 Şubat 2019 20:24

14 Şubat Sevgililer Günü için geri sayım başladı.. Sevgilisi olan da olmayan da 14 Şubat Sevgililer Günü fırtınasından bir şekilde nasibini alıyor.. Peki nedir bu Sevgililer günü furyası.. Gelin önce bir tarihçesine bakalım.. Nereden ve nasıl çıktığını görelim.. Sevgiliniz yoksa bu duruma üzülüp üzülmeyeceğinize ona göre siz karar verin..

Şubat ayı ve aşk ilişkisi.. 

Şubat ayı ortasının aşk ile ilişkisi antik çağlara dayanmaktadır. Antik Yunan takvimlerinde, Ocak ayı ortası ile Şubat ayı ortasının arasında kalan zaman Gamelyon ayı olarak adlandırılmıştı ve Zeus ile Hera'nın kutsal evliliğine adanmıştı. 

Antik Roma'da 15 Şubat, bereket tanrısı Lupercus'un onuruna, Lupercalia günü olarak kutlanmaktaydı. Bu günde, Lupercus'un din adamları tanrıya keçi kurban ederlerdi. Daha sonra kafalarının üstüne koydukları bir parça keçi derisi ile Lupercus'u simgeleyerek, Roma sokaklarında koşturup, karşılaştıkları herkese dokunurlardı. Genç kızlar gönüllü olarak ileri atılır ve bereket tanrısının dokunuşundan paylarını almaya çabalarlardı. İnanışa göre bu dokunuş sayesinde doğurganlıkları kolaylaşacaktı. 

Lupercalia bayramının arifesi olan 14 Şubat'ta genç erkeklerin genç kızların isimleri yazlı kura çekerek bayram boyunca 'çift' olma alışkanlığı vardı. 469'da Papa bu gayri-Hristiyan bayramını yasaklayarak sadece kura çekilişine izin verdi. Ancak artık kuralarda kızların değil azizlerin isimlerini yazılıydı.

Valentine

İsminden anlaşılacağı üzere 14 Şubat, sadece romantizmle değil aynı zaman bir Hristiyan azizin anısıyla da ilgili.

O halde karşımıza çıkan ilk soru: Kimdir Aziz Valentin?

Katolik Kilisesi tarafından resmi olarak tanınan Aziz Valentin’in M. S. 270 tarihinde öldüğü sanılıyor. Aziz Valentin’in kimliğiyle ilgili resmi kaynaklardaki ilk açıklamalar M. S. 496’da ölen Papa Gelasius’a ait. 

Papa Gelasius, O’nun “hayatını Tanrı’ya adamış bir şehit olarak dünyadan ayrıldığını” söyler. 1400’lü yıllara ait kayıtlar Aziz Valentin’in Roma’da Hristiyan bir çiftin evlenmesine yardımcı olduğu için İmparator 2. Claudius’un emriyle kafası kesilerek öldürüldüğünden bahseder. 

Aynı tarihlere ait diğer bir vesika ise Valentin’in Terni Piskoposu olduğu ve yine 2. Claudius tarafından Roma yakınlarında öldürüldüğünü bildirir. 

Bu tarihi kıssalardaki benzerlikler, her iki Valentin’in de aynı kişi olduğuna dair kanaatleri güçlendirir. 

Her ne kadar kimliğiyle ilgili belirsizlik devam etse de Katolik Kilisesi 1969’da düzenlediğin saygı ayiniyle Valentin’in adını resmi olarak “Azizler” listesinde tutmaya devam etti. 

Aziz Valentin’in kimliğiyle ilgili tartışmaları bir tarafa koyarsak, karşımıza ikinci bir soru çıkıyor: 14 Şubat tarihiyle Aziz Valentin arasında nasıl bir bağ var? 

Sevgililer günü tarihi nasıl ortaya çıktı?

Sanılanın aksine 14 Şubat’ın Aziz Valentin’in doğum ya da ölüm tarihiyle bir ilişkisi yok. 

14. yüzyılda yaşamış İngiliz şair Chaucer, 14 Şubat tarihiyle romantizm / aşk arasında ilişki kuran ilk isim olarak dikkat çekiyor. Chaucer’e göre kuşların eşlerini seçtikleri tarihin 14 Şubat olduğuna inanılır. 

18. yüzyıl İngiliz geleneklerine baktığımızda 14 Şubat ile ilgili ikinci bir tarihi referans karşımıza çıkıyor: İngilizlerin bu tarihte eski bir Roma festivali olan ve Tanrıça Juno Februata’nın onurlandırılması için düzenlenen etkiniklere benzer kutlamalar tertip ettikleri görülüyor. 

İmparatorun yasağına rağmen Hristiyan çiftlerin evlendirilmesine yardımcı olduğuna dair hakkında efsaneler anlatılan Aziz Valentin’in anısı, geleneksel olarak romantizmle en çok örtüşen 14 Şubat’ta hayat bulur ve daha çok İngiliz geleneklerinde Aziz Valentin Günü olarak ortaya çıkar. 

Elbette bu aziz ve tarih arasındaki ilişkiyi tam olarak tespit etmek mümkün değil. Yani bir “Hristiyan geleneği” diye eleştirilen Sevgililer Günü’nün aslında Hristiyan kökleri de son derece şüpheli. 

Valentine ya da Valentinus, Hristiyan inanışına göre Roma azizlerinden biridir. 269 yılı civarında öldürüldüğü sanılmaktadır. Aşıkların Azizi olarak da bilinir. Valentine, her yıl 14 Şubat günü anılır, zamanla bu gün Sevgililer Günü'ne dönüşmüştür. 

Hristiyan metinlerinde Valentinus şeklinde anılan başka bir aziz daha vardır. Bu iki azizi tek kişi kabul edenler olsa da bazı araştırmacılar Sevgililer Günü'nün Valentine'den değil de Valentinus denen diğer azizden kaynaklandığını iddia ederler. 

Sözcüğün "sevgili" anlamında kullanımı

Valentine kelimesi batı medeniyetlerinde "hoşlanılan kişi" ya da "sevgili" anlamında kullanılır. Sevgililer Günü'nde gençler hoşlandıkları kişilere "Be my valentine" (Sevgilim olur musun?) yazılı kartlar verirler.

Popülizmin pençesinde Sevgililer Günü

Sevgililer gününde hemen herkes sevgililerine veya eşlerine bu günün ruhu ile bütünleşen, karşı tarafa sevgilerini anlatan hediyeler verir. Bu hediyelerin başında çiçekler ve çikolata gelir. 

Sevgililer Gününü çiftler genellikle başbaşa geçirirler. Başbaşa gidilen romantik bir yemek ya da evde hazırlanan romantik bir sofra en yaygın kutlamalardandır. 

Çiftler, Sevgililer Günü'nün gecesinin de özel olması için çaba gösterirler. Kimi çiftler, bu güne has, cinselliği ön plana çıkarıcı kıyafetler ve iç çamaşırları alırlar. En çok tercih edilen renk, tutkuyu sembolize eden kırmızıdır. 

Bunların yanı sıra, Sevgililer Günü çok sayıda evlenme teklifinin de gerçekleştiği bir gündür. 

Suudi Arabistan'da Sevgililer Günü kutlaması yasak

Suudi Arabistan'da resmi olarak da sevgililer günü kutlamasında kullanılan ürünlerin satışı yasaklanmıştır.

Sevgilisi olmayana Kara Gün

Kara Gün her yıl 14 Nisan’da kutlanan resmi olmayan bir tatildir. Güney Kore’de çoğunlukla yalnızlar tarafından kutlanır. Bu gün Sevgililer Günü ve Beyaz Gün ile ayın 14’üncü gününde tatil olarak ilişkilidir. Bu günde, önceki iki günde hediye almamış insanlar bir araya gelir ve jajangmyeon yerler. Bu gün özellikle bekar insanlar içindir. 

Kara Gün, Sevgililer Günü ve Beyaz Günün romantik yönünü oluşturmaktadır. Sevgililer Gününde kabul edilen çikolatalar erkeklerin popülaritesini simgelemekte değerlendirilir ve Beyaz Günde verilen çikolatalar sadece romantik amaçlarla kullanılmaktadır, Kara Gün insanlar üzerine özellikle de yalnızlara, ne tatil ne de hediye almış kimselere odaklanır. 

Bu günde, hediye almamış yalnızlar her iki günde de siyah renkli yiyecekler, özellikle jajangmyeon üzerine derdini paylaşmak için siyah giyinerek bir araya gelir. Yemek sırasında çikolata hediyeleri ve samimi ilişkilerin eksikliklerinden yakınırlar


Etiketler Valentin
Yorumlar