Anasayfa /  Popüler  /  Önemli günler

16 Nisan Dünya Ses Günü: Ses kısıklığı neden kaynaklanır?

1999’da Brezilya’da temelleri atılan Dünya Ses Günü, toplumu ses sağlığı hakkında bilinçlendirmek üzere 2002 yılından bu yana 16 Nisan’da tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Peki ses kısıklığı neden kaynaklanır? Ses kısıklığı ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir mi? Ses kısıklığı sorunlarından korunmak için nelere dikkat edilmelidir?

Abone ol
Abone ol 16 Nisan 2018 01:01

Ses, gelişen iletişim teknolojilerine rağmen halen en önemli iletişim aracımızdır. Tanıştığımız kişilerle ilk önce sesimizle iletişime geçeriz. Yüzümüz unutulsa bile, sesimiz, zihinde kalıcı bir iz bırakır. 1999’da Brezilya’da temelleri atılan Dünya Ses Günü, toplumu ses sağlığı hakkında bilinçlendirmek üzere 2002 yılından bu yana 16 Nisan’da tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. 2018 yılında da Ses Günü kutlamaları için dünya genelinde birçok etkinlik düzenlenecek. Bu amaçla; Yeni Zelanda’da başlayıp Hawaii’de bitecek olan ve tüm ülkelerde saat 21.30 da başlayacak olan küresel koro konserleri, TV ve internet yayınları, sempozyumlar ve halka açık paneller gerçekleştirilecek.

Ses hijyeni ile ses tellerinizi koruyun!.. Ses hijyeni nedir?..





Ses kısıklığı nedenleri nelerdir?

Bağırarak konuşma, aralıksız çok konuşma gibi sesin yanlış kullanımı, dizartri ve ses teli felci gibi nörolojik hastalıklar, sulkus, papillom ve kanser gibi organik nedenler, alkol ve sigara tüketimi gibi alışkanlıklar, gırtlağın alınması ve kalp ameliyatı gibi tıbbi operasyonlar, alerji ve reflü gibi kronik hastalıklar ses bozukluğuna yol açabilir.

Ses kısıklığı ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir mi?

Ses bozukluğunun en sık rastlanan belirtisi ses kısıklığıdır. Her 3 kişiden 1’i hayatının belli döneminde ses kısıklığı yaşamıştır. Geçici ses kısıklığının nedenleri grip, boğaz ağrısı ya da sesin fazla kullanımı olabilir. Bir haftadan uzun süren ses kısıklığında ise kişinin vakit kaybetmeden bir KBB hekimine başvurması gerekir. Çünkü yaşanan bu tür ses kısıklığı belirtileri, nodülden kaynaklanabileceği gibi kanser gibi ciddi bir hastalığın habercisi olarak da ortaya çıkmış olabilir. Bu konuda yapılan araştırmalarda, gırtlak kanseri teşhisi konan kişilerin %52’sinin ses kısıklığını önemsiz bir belirti olarak gördüğü ve doktora başvurmayı ertelediği gözlemlenmiştir.

Ses kısıklığına yatkın meslek grupları hangileri?

Bazı meslek grupları, ses kullanım alışkanlıkları nedeniyle ses bozukluğuna daha yatkındır. Ses bozukluğuna en sık rastlanılan meslek grupları; öğretmenler, pazarlamacılar, ses sanatçıları, oyuncular, avukatlar, satış temsilcileri ve çağrı merkezi çalışanlarıdır. Meslekleri gereği çok fazla konuşmaları gereken bireylere ek olarak, gürültülü ortamda çalıştıkları için de risk altında olan meslek elemanları da bu gruba girer. Bunlara örnek olarak servis elemanları, fabrika çalışanları, polis memurları ve öğretmenler verilebilir.

Ses kısıklığı sorunlarından korunmak için nelere dikkat edilmelidir?





Günde en az 2 litre su içilmelidir. Su, ses tellerinin nemini korur.

Gürültülü ortamlarda konuşmaktan kaçınılmalıdır.


Telefonda çok uzun konuşulmamalıdır.


Uygun olmayan perde ve şiddette konuşulmamalıdır.


Kalabalık bir gruba konuşma yaparken amplifikasyon sisteminden (ses yükselticisi) yararlanılmalıdır.


Grip gibi hastalıklarda fazla konuşmaktan kaçınılmalıdır.


Fısıldayarak konuşmaktan kaçınılmalıdır.


Abur cubur fazla tüketilmemelidir.


Çay, kahve ve asitli içecekler minimum düzeyde tüketilmelidir.


Alkol ve sigara kullanılmamalıdır.


Fazla baharatlı yiyecekler yenmemelidir.


Kullanılan yastık yüksek olmalıdır.


1 haftadan uzun süren ses kısıklıklarında mutlaka KBB (kulak burun boğaz) hekimine başvurulmalıdır.




Ses kısıklığı tedavisi nedir?

Ses bozukluğuna uygulanacak tedavi yöntemi genel olarak ses bozukluğunun nedeni ile doğrudan ilişkili olarak değişir. İlaç tedavisi, cerrahi müdahale veya ses terapisi ya da birkaç yönteme aynı anda başvurulabilir.

16 Nisan Dünya Ses Günü Türkiye etkinlikleri

Bu yıl ülkemizde Dünya Ses Günü Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Kürşat Yelken öncülüğünde birçok etkinliğe imza atılacak.

Dünya Ses Günü Genel Sanat Yönetmeni: Soprano Efsun Öztoprak tarafından düzenlenen konserde; operadan türküye, müzikalden Türk sanat müziğine kadar farklı sesler aynı sahnede olacak.

Konser, Caddebostan Kültür Merkezi’nde 12 Nisan Perşembe saat 19.30’da ücretsiz olarak düzenlenecek.

SOLİSTLER:

Opera:Alper Göçeri - BaritonElif Tuğba Tekışık - Mezzo sopranoKaan Buldular - KontrtenorPerihan Nayır Artan - Soprano

Piyanist:Paolo Villa

Çocuk Korosu:Küçük NüanslarSuzan Bünül - Şef

Müzikal:Elerki Taşkın

THM:Hamdiye Erol

TSM:Yaprak Sayar

Dünya Ses Gününde Ses Sağlığının Önemi Vurgulanacak

Dünya Ses Günü sempozyumunda ses üzerine çalışmalar yapan sağlık uzmanları, ses terapistleri, şan eğitmenleri ve ses profesyonelleri 19-20 Nisan'da Marmara Üniversitesi’nin ev sahipliğinde bir araya gelecekler.




Yorumlar