Anasayfa /  Popüler  /  Önemli günler

12 Eylül darbesi üzerinden 38 yıl geçti! 38.yılında fotoğraflara 12 Eylül darbesi

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin üçüncü açık müdahalesi olarak gerçekleştirilen 12 Eylül Darbesinin üzerinden 38 yıl geçti. Darbenin ardından hiç bir şey eskisi gibi olmadı. İşte 38.yılında fotoğraflarla 12 Eylül darbesi...

Abone ol
Abone ol 12 Eylül 2018 07:20

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin üçüncü açık müdahalesi olarak gerçekleştirilen 12 Eylül Darbesinin üzerinden 38 yıl geçti. Darbenin ardından hiç bir şey eskisi gibi olmadı. İşte 38.yılında fotoğraflarla 12 Eylül darbesi...

function resizeIframe(obj) {obj.style.height = 0;obj.style.height = obj.contentWindow.document.body.scrollHeight + 'px';}





12 Eylül Darbesi Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin üçüncü açık müdahalesi oldu. 

Bu müdahale ile Süleyman Demirel'in Başbakan'ı olduğu hükümet görevden alındı, Türkiye Büyük Millet Meclisi lağvedildi, 1970 sonrasında değiştirilen 1961 Anayasası uygulamadan kaldırıldı ve Türkiye siyasetinin yeniden tasarlandığı bir askerî dönem başladı.

Uluslararası ajansların son dakika notuyla geçtiği 12 Eylül Darbesi'ni Türkiye'nin önde gelen gazeteleri aynı tarihte attıkları manşetlerle okuyuculara duyurmuştur.

Dönemin büyük gazetelerinden Milliyet ve Tercüman gazetesi "Parlamento ve hükumet feshedildi, bütün yurtta sıkı yönetim ilan edildi..." başlığı ve büyük harflerle "Silahlı Kuvvetler Yönetime El Koydu" manşetiyle duyurmuş, Hürriyet "Bütün yurtta sıkı yönetim uygulandı, ordu yönetime el koydu", Cumhuriyet ise "Silahlı Kuvvetler yönetime el koydu" başlıklarıyla duyurmuştur. 

Bu dönem yaklaşık dokuz yıl sürdü. 12 Eylül 1980 ardından partiler lağvedildi, parti liderleri önce askerî üslerde gözetim altında tutuldu, ardından yargılandı.

2010 anayasa referandumunda, değişikliklerin kabul edilmesiyle 13 Eylül 2010 tarihinde çeşitli sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve dernekler ile darbe mağduru kişiler 12 Eylül darbesini yapanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Bütün suç duyurularını toplayan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı "Millî Güvenlik Konseyi (MGK) adı altında 12 Eylül 1980'de ülke yönetimine el koyan ve 24 Kasım 1983 yılına kadar bu statüsünü sürdüren askerî cunta yönetiminin hayatta kalan üyeleri, Kenan Evren, Nejat Tümer ve Tahsin Şahinkaya'nın işlediği (A) Nürnberg Şartı ile kabul edilmiş ve tüm devletlerin kendi kanunlarında yer almasa dahi suçun oluşumu halinde takip etmek zorunda oldukları uluslararası hukukun buyruk kuralı niteliğine sahip insanlığa karşı suçlar (B) 765 Sayılı Ceza Kanunu'nun 146, 147, 153, 174, 179, 180, 181. maddeleri kapsamında, insanlığa karşı suçlar ve resen takdir edilecek suçlar nedeniyle haklarında başsavcılık tarafından ceza dava açılması ve haklarında gerekli önlemlerin alınması istemi .." ile 7 Nisan 2011 yılında ilk soruşturma başlattı.

4 Nisan 2012 tarihinde ise darbenin yargılanmasına başlandı.


Yorumlar