Anasayfa /  Eğitim

Öğretmenler ve öğrenciler tehlikede… EBA'da güvenlik açığı

Koronavirüs pandemisi nedeniyle uzaktan eğitim sistemine geçilmesiyle birlikte kullanılan EBA sisteminin güvenlik açığı endişeye neden oldu. EBA’da bir öğretmenin kullanıcı şifresi ele geçirildi. Ardından, öğretmenin adıyla uygunsuz paylaşımlar yapıldı.

Abone ol
Abone ol 14 Eylül 2020 15:06

Koronavirüs pandemisi nedeniyle uzaktan eğitim sistemine geçilmesiyle birlikte kullanılan EBA sisteminin güvenlik açığı endişeye neden oldu. EBA’da bir öğretmenin kullanıcı şifresi ele geçirildi. Ardından, öğretmenin adıyla uygunsuz paylaşımlar yapıldı.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle öğrenciler, eğitim-öğretim dönemine uzaktan eğitim sistemi ile devam ediyorlar. Ancak, uzaktan eğitimde kullanılan EBA sisteminde ise güvenlik endişesi yaşanıyor.

GerçekGündem'den Yurdagül Uygun'un haberine göre Eğitim İş Sendikası Ankara 2 Nolu Şube Başkanı Banu Günüç Kete, geçtiğimiz günlerde bir öğretmenin kullanıcı şifresinin ele geçirildiğini ve öğretmenin adıyla uygunsuz paylaşımlar yapıldığını anlattı. 

Kete, olayı şöyle anlattı:

Salgının ülkemiz üzerindeki etkisi tüm ağırlığıyla sürerken bu yıl ilk defa ders zilinin çalmasıyla sınıflarına koşamadı çocuklar.

Salgın koşullarında uzaktan egitimle eksikler tamamlanmaya çalışılıyor. Peki 1 milyona yakın öğretmenin ve milyonlarca öğrencinin buluştuğu bir ağ olan EBA yeterince güvenli mi? Vatandaşlık numaramız dahil pek çok bilgimize erişebilen bu sistemde hangi risklerle karşı karşıyayız?

Geçtiğimiz günlerde bize ulaşan bir öğretmenimizin aktardığına göre bir şekilde öğretmenimizin kullanıcı şifresi kırılmış ve öğretmenimiz adına okuldaki bütün kullanıcıların göreceği şekilde ahlaka aykırı sözler yazılmış, öğretmenimizin kişilik hakları zedelenmiş, meslekî onuru ayaklar altına alınmıştır.

Salgın nedeniyle uzaktan eğitime geçildiği günden beri öğretmenlerin çalışma saatleri, izinleri, maaşları, ek dersleri herkes tarafından konuşulmuş ve eğitimciler hedef tahtasına konmuştur. Keşke Millî Eğitim Bakanımız eğitimcileri tartıştırmak ve hatta bütçede en büyük yükün öğretmen maaşları olduğunu söyleyip bu tartışmalara âdeta hız vermek yerine uzaktan egitimle ilgili sorunların çözümüyle ilgilenseydi. Devletimiz tarafından internete veya bilgisayara erişimi olmayan çocuklara çözüm bulunsaydı, fırsat eşitliğini sağlamak için gereken tedbirler alınsaydı.

Yaşanan olay münferit gibi görünmesine rağmen benzerleri pek çok yerde yaşanmaktadır veya gelecekte de yaşanmaması için hiçbir engel bulunmamaktadır. Bu talihsiz olayı yaşayan öğretmenimiz şahsında benzer sorunlar yaşayan tüm meslektaşlarımıza geçmiş olsun diyor ve bakanlığımızın konuyu takip etmesini rica ediyoruz.

Yorumlar