Anasayfa /  Popüler  /  Kim kimdir

Nobel ödüllü başpiskopos Desmond Tutu yaşamını yitirdi

Güney Afrika'da ırk ayrımcılığının sona ermesine yardımcı olan çalışmaları ile ünlü Nobel ödüllü Başpiskopos Desmond Tutu, 90 yaşında Cape Town'da öldü.

Abone ol
Abone ol 26 Aralık 2021 14:48

Aynı zamanda ünlü bir aktivist olan Desmond Tutu Güney Afrika'nın beyaz azınlık yönetimine şiddet içermeyen muhalefet kampanyası nedeniyle 1984 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.

Başpiskopos Desmond Tutu, Güney Afrika'da birçok film ve kitaba konu alan siyah çoğunluğun gördüğü şiddeti ve acımassız baskıyı açık sözlülükle eleştirmişti.

Tutu, 90'lı yıllarda ırkçılıkla ilgili işlenen suçlar üzerine çalışmalarını yoğunlaştırmıştı. Tutu, Gerçek ve Uzlaşma Komisyonu'na 10 yıl kadar başkanlık etti. Tutu'nun çalışmaları ona "Güney Afrika'nın vicdanı" unvanını kazandırdı. 

Bakan Mondli Gungubele yaptığı açıklamada, Başpiskopos Desmond Tutu'nun ölümü nedeni ile Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa'nın "derin üzüntüsünü" dile getirdiğini söyledi.

Desmond Tutu'nun eşi ise büyük kaybını kocasını "benzeri olmayan bir vatansever, İncil anlayışına anlam veren bir ilke ve pragmatizm lideri" olarak tanımladı. Desmond Tutu'nun'un eşi Nobel ödüllü Başpiskopos'un olağanüstü bir zekaya sahip, dürüst, siyah ırkın en alt seviyede görüldüğü apartheid sisteme karşı yenilmez bir savaşçısı olduğunu söyledi.

 

Etiketler Desmond Tutu
Yorumlar