Anasayfa /  Güncel

Nevruz nedir? Nevruz bayramı ne zaman? 2023 Nevruz bayramı hangi gün?

Mart ayının gelmesiyle beraber merak edilen konulardan bir tanesi Nevruz Bayramı oldu. Peki Nevruz bayramı hangi güne denk geliyor? İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 03 Mart 2023 16:30

Mart ayının gelmesiyle beraber merak edilen konulardan bir tanesi Nevruz Bayramı oldu. Peki Nevruz bayramı hangi güne denk geliyor? İşte detaylar...

NEVRUZ BAYRAMI 2023 NE ZAMAN?

Anadolu ve Orta Asya kültürlerinde baharın gelişini haber veren Nevruz Bayramı, her yıl 21 Mart tarihinde kutlanmaktadır. Nevruz'un her sene bu tarihte kutlanmasının ise bir sebebi: Güneş 21 Mart’a kadar güney yarımküreye daha çok ısı ve ışık verirken, bu denge 21 Mart’ta eşitlenip, daha sonra kuzey yarımküre lehine bozuluyor. 

Bu sebeple kuzey yarımkürede yaşayan bazı halklar, 21 Mart’ı bütün varlıklar için uyanış ve yaradılış günü olarak kabul edip kutluyor. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı manasıylave baharın gelişi olarak kutlanır.

NEVRUZ BAYRAMI NEDİR?

Orta Asya'dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı sevinçle karşılandığı bir gündür.

Yaşadığı geniş coğrafyada doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı'nın Anadolu'da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmişi bulunmaktadır.

Nev(yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve YENİGÜN manasını taşıyan Nevruz, kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere bir çok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlanır.

Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart'ta güneş göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye döner. 21 Mart ile beraber havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar.

Bu sebeple 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilerek, Nevruz/YENİGÜN bayramı adıyla kutlanır.

Orta Asya'da yaşayan Türkler, Anadolu Türkleri ve İranlıların yılbaşı olarak kabul ettikleri güne Nevruz ismi verilir ki, yeni gün anlamına gelir. Gece ile gündüzün eşit olduğu Miladi 22 Mart, Rumi 9 Mart gününe rastlamaktadır.

Nevruz-i Sultani, Sultan Nevruz, Sultan Navrız, Navrız, Mart Dokuzu gibi isimlerle de anılmaktadır.

Oniki Hayvanlı Türk Takviminde görüldüğü üzere Türklerde de eski zamandan beri bilinmekte ve törenlerle kutlanmaktadır. Türklerde Nevruz hakkında bilinen rivayet, bugünün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. Yani Ergenekon'dan çıkış anlamına gelir. İşte bu sebeple bugün Türklerde Nevruz, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar bayramlarda kutlanagelmiştir. Orta Asya'daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze değin yaşatmışlardır.

Yorumlar