Anasayfa /  Teknoloji

Netflix'e reklamlı üyelik sistemi geliyor!

Netflix perşembe günü, şirketin ilk çeyrekte on yıl içinde ilk kez müşteri kaybına uğradığını açıklamasının ardından abone büyümesini hızlandırmak için büyük çabasının ayrıntılarını açıkladı.

Abone ol
Abone ol 15 Ekim 2022 21:22

Netflix, Amerika Birleşik Devletleri’nde 3 Kasım’dan itibaren, insanlara izledikleri içeriğin saat başına dört ila beş dakikalık reklamlarını gösterecek daha düşük maliyetli bir seçenek olan Basic With Ads adlı reklam destekli 6,99 dolarlık bir abonelik sunacak.

Bu katman Kasım ayında diğer 11 ülkede de sunulacak: Avustralya, Brezilya, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Güney Kore, Meksika ve İspanya. 15 ila 30 saniye arasında değişen reklamlar, televizyon şovları ve eski filmlerden önce ve sırasında oynatılacak. Yeni filmler için reklamlar yalnızca film başlamadan önce olacak.

Netflix, hizmettekilerin yüzde 5 ila 10’u arasında bir yerde bulunan sınırlı sayıda film ve TV şovunun, lisans kısıtlamaları nedeniyle reklam katmanı başladığında kullanılamayacağını belirtti. Netflix’in baş işletme görevlisi Greg Peters gazetecilere yaptığı bir sunumda, “Bu lansmanla her Netflix hayranı için bir plan ve fiyat sağlayabileceğimize inanıyoruz” dedi. Bu gelişme Netflix’in mevcut fiyatlandırma seçenekleri değiştirmeyecek.

Reklamlar Microsoft tarafından yönetilecek ve Netflix, reklamların amaçlandığı gibi görülmesini sağlamak için iki doğrulama şirketiyle birlikte çalışacak. Şirket ayrıca Nielsen’in ABD’deki kitle erişimini ve belirli izleyici demografisini analiz edebileceğini söyledi. Bu ortaklıklar 2023’te başlayacak.

Jeremi Gorman, Netflix’te reklam vermenin TV izlemeyen genç izleyiciler de dahil olmak üzere çeşitli bir kitleye ulaşma şansı vereceğini söyledi. Reklamları uygun hedef kitleye hedeflemek için Netflix, daha ucuz seçeneği tercih eden kişilerden cinsiyet ve doğum tarihi hakkında bilgi toplayacak. Netflix ayrıca, katmanın yeni müşteriler getireceğini ve belki de şirketin 100 milyona kadar çıkabileceğine inandığı bir kullanıcı sayısı olan arkadaşları ve aileleriyle parola paylaşanları, başkalarının hesaplarını kullanmayı bırakıp kendi hesaplarını ödemeye teşvik etmesini umuyor.

İlk olarak Nisan ayında Netflix’in eş genel müdürü Reed Hastings tarafından duyurulan reklam stratejisi, yıllarca reklamlardan vazgeçip bunun yerine abone modelinin basitliğini tercih eden bir şirket için önemli bir değişiklik. Ancak Bay Hastings ilk duyuruyu yaparken şunları söyledi: “Bunun hayranı olduğum kadar, tüketici seçiminin daha büyük bir hayranıyım. Ve daha düşük bir fiyata sahip olmak isteyen ve reklama karşı toleranslı olan tüketicilerin istediklerini elde etmelerine izin vermek çok mantıklı.”

Netflix, daha önce gelir modelinden vazgeçtikten sonra reklamları tanıtan tek akış hizmeti değil. Disney+, reklam katmanını 8 Aralık’ta ayda 7,99 ABD doları karşılığında tanıtacak. Yakında Disney+ Premium olarak adlandırılacak olan reklamsız model, tüketicilere mevcut fiyattan yüzde 38 artışla ayda 10,99 dolara mal olacak. Mevcut Netflix müşterileri için programlama değişmeyecek. Daha ucuz seviye arayanlar onu seçmek zorunda kalacaklar. Bay Peters, şirketin kullanıcıları bir katmana diğerine yönlendirmek niyetinde olmadığını söyledi. “Tüketici yanlısı bir yaklaşım benimsemek ve onlar için doğru planı bulmalarına izin vermek istiyoruz. Sonuç olarak gelir modelinin iyi olacağını düşünüyoruz.”

Yorumlar