Anasayfa /  Sağlık

Neden bazı insanlar koronavirüs salgınından etkilenmiyor?

Koronavirüs bulaşması sonucu ortaya çıkan, COVID-19 adı verilen hastalık garip ve trajik bir şekilde seçici davranıyor. Virüs bulaşan insanların sadece bir kısmı hasta oluyor.

Abone ol
Abone ol 31 Mart 2020 22:54

Kritik şekilde hastalananların çoğu yaşlılar veya kalp hastalığı altta yatan başka rahatsızlıklara sahip kişilerden oluşsa da, hastalık sonucu hayatını kaybedenler arasında daha önce sağlıklı ve görece genç yaşta olan kişiler de yer alıyor.

Son dönemde araştırmacılar bu gizeme bir cevap bulabilmek için hastaların gen dizilimlerini inceleyerek farklılıkları ortaya koymaya çalışıyor. Elde edilecek bulgular en fazla hastalık riski taşıyan ve güvende olan kişilerin belirlenebilmesi için kullanılabileceği gibi, tedavi açısından da yeni bakış açıları getirebilecek.

Araştırmalar halihazırda koronavirüs bulaşmış olabilecek binlerce katılımcıdan toplanan DNA örneklerinden, İtalya gibi hastalıktan ağır darbe almış yerlerden alınacak genetik bilgilere kadar geniş bir yelpazede. Amaç şeker, kalp, akciğer hastalığı gibi altta yatan bir neden olmadan ciddi şekilde hastalanan vakalarla hastalığı hafif atlayan ya da hiç yakalanmayanların genetik bilgilerini karşılaştırmak.

Koronavirüs Konak Genetiği İnisiyatifi
Henüz kesin bir sonuç yok, ancak bazı şüpheliler ön plana çıkmış durumda. Bunlar arasında hücre yüzey proteinlerinden biri olan anjiyotensin dönüştürücü enzim 2 (ACE2) kodunu içeren gen de bulunuyor. Koronavirüsün bu protein sayesinde solunum yolu hücrelerine tutunduğu biliniyor.

İnsanlardaki ACE2 geninde bulunan farklılıklar virüsün hücrelere daha kolay ya da daha zor girmesine neden oluyor. Bu konu üzerinde çalışan Amerikan Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü, bundan önce yine insan hücrelerindeki bir yüzey proteini olan CCR5’te sık görülen bir mutasyonun AIDS hastalığına yol açan HIV virüsüne karşı direnç sağladığını ortaya koyan kurum.

Finlandiya’daki Helsinki Üniversitesi Moleküler Tıp Enstitüsü’nden genetikçi Andrea Ganna koronavirüs hastalığının genetik çözümü konusuna ciddi şekilde eğilen kişilerden biri. Ganna ve ekibinin COVID-19 Host Genetics Initiative adını taşıyan proje bir internet sitesi üzerinden çalışmaya başlamış durumda. Çoğu Avrupa ve Amerika’da olan 10’dan fazla gen bankası, bu konuda ekibe katkıda bulunmak için harekete geçmiş durumda.

Üzücü olsa da hastalığın hızla yayılması sayesinde elde edilecek genetik bilgi de artacak. Bu durumda bulgulara erişimin ve hastalığa karşı bir çözüm bulunmasının da hızlanacağı düşünülüyor.

KAYNAK:GIDAHATTI.COM

Etiketler Koronavirüs
Yorumlar