Anasayfa /  Politika /  Saadet partisi

Necmettin Erbakan'ın projesi D-8'in yıl dönümü ! D-8 nedir?

Bugün Necmettin Erbakan'ın 1997 yılında hayata geçirdiği D-8 projesinin yıl dönümü. Peki D-8 nedir?

Abone ol
Abone ol 15 Haziran 2020 13:30

Bugün, Milli Görüş hareketi lideri Erbakan Hoca'nın çalışmaları sonucunda gerçekleşen D-8'in kuruluş yıl dönümü.

15 Haziran 1997 tarihinde Milli Görüş hareketi lideri ve 54. Hükümet Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın öncülüğünde D-8 kuruldu. İstanbul'da 8 ülkeden temsilcilerin katılımıyla kurulan D8 hareketi İslam birliği için önem taşıyordu.

Yeni bir dünyanın kurulabilmesi adına gerçekleştirilen önemli bir çalışma olan D-8, tüm mazlumlar için de büyük bir öneme sahipti.

SOSYAL MEDYADA D-8 PAYLAŞIMLARI
15 Haziran 1997'de İstanbul'da ilan edilen D-8'in kuruluş yıl dönümü olması nedeniyle çok sayıda isim mesaj yayınladı. Sosyal medya aracılığıyla yapılan paylaşımlardan bazıları şu şekilde:

ESAM Genel Başkanı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı M. Recai Kutan: D-8'in 23. Kuruluş Yıldönümü "D-8, 20. yüzyılın 21. yüzyıla en büyük armağanıdır."

Saadet Partisi Kadın Kolları Genel Başkanı Ebru Asiltürk: Kurulduğu gün itibari ile müslümanların ve tüm insanlığın saadeti için çalışan, müslüman ülkeler arasında ki ekonomik, siyasi, sosyal ilişkileri arttıran D8'lerin 23. yıl dönümünü kutluyorum.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya: Yeni bir soluk, Yeni bir heyecan, Yeni bir umut, Yeni bir gelecek... Kervan 23 yıl önce bugün yola çıktı. Barış ve adaletin hakim olduğu dünya hedefine mutlaka ulaşacak.

Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Abdullah Sevim: Bir Erbakan projesi! 21. Yüzyılın kurtuluş reçetesi.

Anadolu Gençlik Derneği ve Milli Gençlik Vakfı Genel Başkanı Salih Turhan: 1997 yılında 54. Hükümetin Başbakanı merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hocamızın Yeni Bir Dünya ideali ve vizyonu olarak ortaya koyduğu hedefin, ilk çekirdeği olan D-8’in kuruluş yıl dönümü mübarek olsun.

AGD Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Merve Aydın Küçük: D-8, “Müminler ancak kardeştir” ayetinin küresel anlamda pratiğe dökülmesidir. D-8, yalnızca Müslümanların değil tüm insanlığın hak ve adalet arayışının temsilcisidir. D-8, irade ve icraatin neticesidir.

D-8 NEDİR?

D-8, nüfuslarının çoğunu Müslümanların oluşturduğu ülkelerin bir araya gelerek kurduğu bir uluslararası örgüt.

Adından da anlaşılabileceği gibi örgütün sekiz üyesi bulunuyor: Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya.

D-8'in temelleri, Ekim 1996'da dönemin başbakanı Necmettin Erbakan'ın davetiyle bu ülkelerin temsilcilerinin katılımıyla İstanbul'da düzenlenen "Kalkınmada İşbirliği Konferansı"nda atıldı.

Örgütün resmi kuruluşu ise Haziran 1997.

Bugüne kadar sekiz liderler zirvesi düzenlendi. Bugün İstanbul'da düzenlenen ise 5 yıl sonra yapılan ilk, toplamda ise 9. zirve olma özelliği taşıyor.

6 temel ilke

D-8 fikrinin temelini, Erbakan'ın "İslam Birliği" hedefi oluşturuyor. Erbakan, Soğuk Savaş'ın ardından yeni bir dünya düzeni kurulması gerektiğini ve Müslüman ülkelerin bu düzende güçlerini birleştirerek daha etkin bir rol oynayabileceğini savunuyordu. D-8'lerin bayrağında altı yıldız yer alıyor ve bunlar örgütün 6 temel ilkesini sembolize ediyor:

  • Savaş değil, barış

  • Çatışma değil, diyalog

  • Çifte standart değil, adalet

  • Üstünlük değil, eşitlik

  • Sömürü değil, işbirliği

  • Baskı ve tahakküm değil, insan hakları, hürriyet ve demokrasi

Yorumlar