Anasayfa /  Popüler

İş güvenliği ve işçi sağlığı nedir? En sık karşılaşılan iş kazaları ve meslek hastalıkları neler?

İş güvenliği ve işçi sağlığı nedir? İş güvenliğinin önemi nedir? İşçi sağlığı ve iş güvenliği nasıl sağlanmalı? En sık karşılaşılan iş kazaları ve meslek hastalıkları neler? Hepsi ve daha fazlası haberimizde…

Abone ol
Abone ol 22 Mart 2017 16:37

İş güvenliği ve önemi

İşçilerin iş kazalarına uğramalarını önlemek ile güvenli çalışma ortamını oluşturmak amacıyla gereken tedbirlerin bütününe “İş Güvenliği” deniyor. Hızlı sanayileşme ve beraberinde artan teknolojik gelişmelerle ilişkili olarak iş yerlerinde çalışanların hayatını tehdit eden bazı güvenlik sorunları ortaya çıktı ve böylece iş yerlerini güvenli hale getirme zorunluluğu doğdu.

İş sağlığı ve önemi

Tüm meslek gruplarında çalışanların sosyal, psikolojik ve fiziksel sağlığını en üst seviyede tutmak amacıyla ortaya çıkan, çalışma şartlarını, ortamlarını ve üretim araçlarını çalışanların sağlıklarını koruyacak şekilde düzenlenmesini amaçlar.

İş sağlığı ve güvenliği nedir?

İş sağlığı ve güvenliği ile kanun, yönetmelik ve tebliğler yoluyla bir işin yapılması sırasında işçilerin fiziki çevre şartları dolayısıyla maruz kaldıkları sağlık sorunları ve mesleki riskleri ortadan kaldırma veya en aza indirmeyi hedefleniyor.

İş kazalarını azaltabilmek için, son yıllarda iş güvenliği eğitimi hakkında mesleki eğitim almamış işçilerin, ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılmayacağı hükmüne yönelik iş mevzuatında önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu bağlamda 01.01.2009 tarihinden itibaren iş güvenliği eğitimi hakkında mesleki eğitim almamış işçilerin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılmayacaktır. Buna yönelik 5763 sayılı İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması yoluyla 26.05.2008 kanun tarihinde yürürlüğe girmiştir. Mevzuata göre çalışanların ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilmeleri için mesleki eğitim ile iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almaları gerekmektedir.

ILO’ ya göre iş kazalarının %78 i işçilerin emniyetsiz davranışlarından kaynaklanmakta ve yine araştırmalara göre; iş kazalarının %98’i insan hatasından kaynaklanmaktadır. İnsan hatasından kaynaklanan iş kazalarınınbu %98 gibi büyük oranının, iş güvenliği eğitimleri ile önüne geçilmesi mümkündür.

İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin Türkiye'de belirlendiği yasalar şöyle:

•             6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

•             4857 Sayılı İş Kanunu

•             Türk Ceza Kanunu

•             Borçlar Kanunu

•             Türk Tabipleri Birliği Kanunu

•             Çevre Mevzuatı

•             Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu

•             Türk Ticaret Kanunu

2010 SGK iş kazaları ve meslek hastalıkları

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nun iş kazaları ve meslek hastalıklarına ilişkin 2010 yılı istatistiklerine göre,  2010 yılında 62 bin 963 iş kazası yaşandı, 533 meslek hastalığı tespit edildi. Bunların 1.454’ü ölümle sonuçlandı. 2009 yılı sonuçları ile karşılaştırıldığında; meydana gelen iş kazalarında yüzde 2 azalma, meslek hastalığı sayısında yüzde 24 artış olduğu görüldü.

Verilere göre faaliyet grupları bazında sıralama yapıldığında, 2010 yılında en fazla iş kazasının 8 bin 150 kaza ile Kömür ve Linyit Çıkartılması faaliyetinde yaşandığı görüldü. Bunu 6 bin 918 kaza ile Makine ve Teçhizatı Hariç Fabrikasyon Metal Ürünleri İmalatı, 4 bin 621 kaza ile Ana Metal Sanayi izledi.

En fazla iş kazasının yaşandığı iller sıralamasında ilk üç sırayı İstanbul (7 bin 991), İzmir (7 bin 942) ve Bursa (7 bin 580) aldı. Yaşanan iş kazalarının en önemli nedenleri; bir veya birden fazla cismin sıkıştırması, ezmesi, batması ve kesmesi, düşen cisimlerin çarpıp devirmesi, kişilerin düşmesi ve makinelerin sebep olduğu kazalar şeklinde sıralandı. Bu nedenlerle yaşanan kazalar, toplam kazaların yüzde 82’sini oluşturdu.

2010 yılında iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu kaybedilen işgünü sayısı, bir önceki yılın verilerine göre yüzde 4,6 oranında azalma ile 1 milyon 516 bin 24 olarak belirlendi. Bunların yaklaşık 50 bini hastanede yatarak tedavi şeklinde geçirildi.

Verilere göre en çok iş kazası;

 Yaş gruplarına göre dağılımda 25-29 yaş grubundakilerde,

İşyerinde çalışan sigortalı sayılarına göre 1-3 arası işçi çalıştırılan işyerlerinde,

İşçinin son işveren nezdindeki çalışma süresine göre 3 ay-1 yıl arası kıdemlilerde yaşandı.

Meydana gelen iş kazaları sonucu yaşanan geçici iş göremezlik sürelerinin kişi başı ortalama 24 gün olduğu tespit edildi. Bu oran erkeklerde 24, kadınlarda 18 olarak hesaplandı.

Sonuçlara göre ölümlü iş kazası sayısı 2010 yılında da artış gösterdi. 2010 yılında bir önceki yıla göre yüzde 23 artış ile 1.444 kişi iş kazası sonucu yaşamını kaybetti. 2010 yılında iş kazalarında en yüksek ölüm oranı 264 ile “Bina İnşaatı” faaliyet grubunda meydana geldi. Bunu 133 ile Kara Taşıma ve Boru Hattı Taşımacılığı, 107 ile Bina Dışı Yapıların İnşaatı, 104 ile Özel İnşaat Faaliyetleri izledi.


Yorumlar