Anasayfa /  Foto Galeri

NASA: Mars'taki yaşamın sırrı Türkiye'deki Salda Gölü'nde olabilir

NASA'nın Mars kaşifi Perseverance Kızıl Gezegen'e indi. NASA mühendisleri Mars'tan toplanan kayaçları incelemek için Türkiye'deki Salda Gölü'nü kullanıyorlar. Türkiye'nin Maldivleri olarak bilinen Salda Gölü'ndeki mineral ve tortularının benzeri Mars'ın Jezero Krateri'nde bulunuyor.

NASA: Mars'taki yaşamın sırrı Türkiye'deki Salda Gölü'nde olabilir - Sayfa 1

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Perseverance, Mars'a inerek görevine başladı. Perverance Mars'ın Jezero Krateri'nden kaya örnekleri toplayacak. Bilim insanlarına göre Mars'taki Jezero Krateri bir zamanlar sular altındaydı.

NASA: Mars'taki yaşamın sırrı Türkiye'deki Salda Gölü'nde olabilir - Sayfa 2

Ancak toplanan örneklerin karşılaştırılması için araştırmacılara Dünya'dan bir örneklem gerekiyor. NASA araştırmacıları Burdur'da bulunan Salda Gölü'nin Jezero Krateri ile benzer mineral ve kaya yapısına sahip olduğunu belirtiyor.

NASA: Mars'taki yaşamın sırrı Türkiye'deki Salda Gölü'nde olabilir - Sayfa 3

Türkiye'nin Maldivleri olarak bilinen Salda Gölü bu nedenle NASA mühendislerinin odağında. Reuters'a açıklama yapan NASA bilim araştırmaları direktörü Thomas Zurburchen, "Salda, öğrenebileceğimiz ve sorgulayabileceğimiz güçlü bir örnek olarak kullanılacak" dedi.

NASA: Mars'taki yaşamın sırrı Türkiye'deki Salda Gölü'nde olabilir - Sayfa 4

Bilim insanları Jezero'dan alacakları örneklerde fosilleşmiş yaşam izlerini arıyor. 2019 yılında Türkiyeli ve Amerikalı bilim insanlarından oluşan bir ekip Salda Gölü'ne bir keşif gezisi düzenlemişlerdi.