NAHL, BAL ARISI,

Kısa bir tatil arasından sonra yeniden sizlerleyim. Tatil dediğime bakmayın, yazlık evimdeyim, yani kurallara uyuyoruz, hala evde kalıyoruz. Bakın bugün neyi anlatacağım size.

‘’Nahl suresi Kur’an’ın 16.suresidir. sure 128 ayetten oluşur. Sure ismini 68. Ayetinde geçen ve bal arısı anlamına gelen ‘’nahl’’ kelimesinden almıştır. Sure Allahın emri gelecektir ifadesiyle başlar.’’

‘’(68)-Ve rabbin bal arısına şöyle ilham etti; Dağlardan, ağaçlardan ve insanların kendilerine kurdukları çardaklardan(petek)  kendine yuvalar edin.

(69)-Sonra her türlü besleyici ürünlerden ye, rabbinin koyduğu kanunlara boyun eğerek çizdiği yollardan git. Onların karınlarından farklı renk ve çeşitlerde şerbet (kıvamından bir sıvı)çıkar ki onda insanlara şifa vardır. İşte bunda da düşünen topluluk için açık delil vardır.’’(Kuran-ı Kerim mealinden alındı.)

Dün sabah kahvaltıda evde hazırladığım yumurta salatasına (haşlanmış yumurtayı bölersiniz üzerine baharat zeytinyağı ve limon eklersiniz, yazın en sevdiğim yumurta şeklidir) bir bal arısı kondu, yemeğe çalışırken maalesef içine düştü, kurtarmak istedim iyice yağın içine girdi ve anında simsiyah oldu, sanırım baharat yağ ve limon onu yaktı. Çok üzüldüm, arıları çok severim. Bütün gün o arıyı düşündüm, kovanından çıktı uçtu uçtu amacı polen ve nektar toplamak, yumurta sarına kondu, protein bulmuştu, aslında büyük risk kokusunu almıştır limon ve baharatların, buna rağmen riski aldı ve hayatını kaybetti. Hem de benim salatamda, oysa eşim ve ben her sabah olduğu gibi bu sabah da ilk iş olarak  polen, propolis ve bal yemiştik. Belki de bu arının yada akrabalarının emeği vardı ve benim salatamda öldü. Gerçekten çok üzüldüm. Sonra size bu yazıyı yazmaya karar verdim.Yıllardır kullanıyoruz arı ürünlerini, Oğlumuz da kullanır. Bu dönemde tüketmeye ayrıca daha çok özen gösteriyoruz, malum pandemi döneminde en çok dikkat etmemiz gereken şey bağışıklık sistemimizi korumak ve güçlendirmek. Ayrıca propolisli krem benim baş ucu kremimdir, yüzüm dahil tüm vücudumda ve yanık, yara, kızarıklık hemen biraz aloe vera jel ile karıştırıp kullanırım, acıdan, yanıktan kızarıklıktan iz kalmaz hem de çok kısa bir sürede, mucize gibi. Tıpkı arı gibi.

Arı bu dünyada yaratılmışların içinde en mucizevi olanı. Mesela; arının anotomik yapısına göre, büyüklüğüne göre sahip olduğu kanatlar ile bilinen fizik kanunlarına uymadığı ve normalde uçamaması gerektiğni hepimiz biliyoruz ama UÇUYOR. Çiçek ve bitkilerden topladığı polen ve tozlarını kendi enzimleri ile birleştirerek polen, bal, arı sütü ve propolis üretiyor. Bunları o minicik bedeninde ürettiğini düşünürsek çok şaşırtıcı değil mi? Arı topladığı çiçek tozu, polen ve bitki nektarlarını normal midesinin dışında üretim için ayrıca yaratılmış olan ikinci midesine dolduruyor, kovana gidince onu daha genç bir arı hortumuyla kendi özel mide bölmesine çekip, orada salgılarla karıştırıp bal haline dönüştürüyor ve peteğe yerleştiriyor. Petekte havalanan bal bir süre sonra bal mumu(propolis)ile üzerini kapatıyor. Şifa küpü balı ve tüm kovanı kapladıkları  propolis ise gene arılar tarafından üretiliyor, dünyanın en güçlü ve iyi ve en doğal antibiyotiği, propolis ile kaplı olan kovan bir ameliyathaneden daha steril olabiliyor. Propolisi ise ağaç kabuklarından topladıkları reçine ile ve kendi salgılarını karıştırarak üretiyorlar. Ayaklarına takılan çiçek tozlarından polen topcukları yapıyorlar ve en ilginci ARI SÜTÜ.  Normalde bir arının ömrü 4-6 hafta arası, kovanda kraliçe arıyı beslemek için üretilen bu madde hepsinden daha da enteresan, arının ömrünü 6 yıla çıkarıyor. Kraliçe arı günde altıbin yomurta yapabiliyor. Çok şaşırtıcı ve olağanüstü bir sistem ve tüm doğadan elde edilen bu harika ürünler biz insanlar için de çok faydalı. Zaten bizim için yaratılmış. Surede de dediği gibi, bu besinin içinde insanlara türlü çeşit şifa vardır .

Sonuçta, arı ve ürünleri üzerine sayfalarca yazı yazabilir ve anlatabilirim. Çok fazla bilimsel naraştırma ve çalışmalarda mevcut. Sonuç olarak, uzatmadan şunu söylemek isterim. Mutlaka arı üretimi olan, bal, polen, arı sütü, propolis tüketelim. Maalesef rağbet çok olunca kötü niyetli bazı kişiler çok fazla sahte ürün çıkarıyorlar. Bunlara dikkat ederek; nereden? kimden? Ne ? aldığımıza dikkat edelim. Markası belli, onaylı izinli, bandrollü ürünlerden alalım. Düzenli ve yeterli miktarda kullanalım ve tüm sevdiklerimize kullandıralım.

Sağlıkla ve mutlulukla kalın hoşça kalın.

DİLEK ELMAS

Yorumlar