Anasayfa /  Foto Galeri

Münir Özkul 4. ölüm yıl dönümünde anılıyor! İşte Münir Özkul'un filmleri, hayatı ve biyografisi

Yeşilçam’ın unutulmaz isimlerinden Hababam Sınıfı’nın Mahmut Hocası Münir Özkul, ölümünün 4. yıl dönümünde anılıyor. Münir Özkul kimdir, nereli, kaç yaşında ve ne zaman öldü sorularıyla gündeme geliyor. Onlarca yapımda yer alan, pek çok ödülü bulunan usta sanatçının hayatı, sinemaseverler tarafından mercek altına alınıyor. İşte, Münir Özkul'un filmleri, hayatı ve biyografisi…

Münir Özkul 4. ölüm yıl dönümünde anılıyor!  İşte Münir Özkul'un filmleri, hayatı ve biyografisi - Sayfa 1

Pek çok önemli filmde yer alarak Yeşilçam'ın devleri arasına adına yazdıran Münir Özkul bugün ölümünün dördüncü yıl dönümünde anılıyor. İsmail Dümbüllü'den kavuğu devralan; Bizim Aile, Hababam Sınıfı, Neşeli Günler, Aile Şerefi, Mavi Boncuk gibi filmleriyle tanınan usta isim Münir Özkul kimdir, nereli, kaç yaşında ve ne zaman öldü sorularıyla araştırılıyor. İşte, meddah, tiyatrocu ve sinema oyuncusu Münir Özkul filmleri, hayatı ve biyografisi…

Münir Özkul 4. ölüm yıl dönümünde anılıyor!  İşte Münir Özkul'un filmleri, hayatı ve biyografisi - Sayfa 2

MÜNİR ÖZKUL KİMDİR?

Münir Özkul (d. 15 Ağustos 1925, İstanbul - ö. 5 Ocak 2018, İstanbul), Türk meddâh, tiyatro ve sinema oyuncusudur.

Özkul dört kez evlendi ve üç çocuğu oldu. İlk eşi Şadan, ikinci eşi Suna Selen, üçüncü eşi Yaşar ve son eşi 1986'da evlendiği Umman Özkul'dur. Oyuncu ve sunucu Güner Özkul'un babasıdır. Güner Özkul'a göre babası "evlilikten korkmazdı ama boşanamamaktan korkardı".

Hayatının önemli bir kısmını alkolle savaşarak geçiren Özkul, 1990'lı yılların ortasında alkolü tamamen bıraktı.

Münir Özkul, İstanbul Erkek Lisesi mezunudur. Sanat hayatına henüz lise öğrencisiyken 1939 yılında Bakırköy Halkevi'nde tiyatro ile başladı. Bir süre İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine ve Edebiyat Fakültesinin sanat tarihi bölümüne devam etti.

Münir Özkul 4. ölüm yıl dönümünde anılıyor!  İşte Münir Özkul'un filmleri, hayatı ve biyografisi - Sayfa 3

MÜNİR ÖZKUL KARİYERİ

1948'de Ses Tiyatrosu'nda sahnelenen "Aşk Köprüsü" oyunuyla profesyonel oldu. Daha sonra Muhsin Ertuğrul'un yönetimindeki Küçük Sahne'ye geçti. Bu dönemde John Steinbeck'ten Fareler ve İnsanlar (1951), John Millington Synge'den Babayiğit, George Axelrod'dan Yaz Bekarı (1954), John Patrick'ten Çayhane (1955) gibi oyunlarda oynadı. Daha sonra İstanbul Şehir Tiyatroları'nda (1958-59), Ankara Devlet Tiyatrosu'nda (1959-60) ve İstanbul Aksaray'daki Bulvar Tiyatrosu'nda arkadaşlarıyla kurduğu kendi topluluğunda (1960-62) çalıştı. 1963-67 arasında çeşitli topluluklarla turnelere çıktı; zaman zaman sahneden uzak kaldığı dönemler oldu. Sahne aldığı özel tiyatrolarda Sadri Alışık, Cahit Irgat, Nevin Akkaya ve Şükran Güngör gibi oyuncularla çalıştı.

Münir Özkul 4. ölüm yıl dönümünde anılıyor!  İşte Münir Özkul'un filmleri, hayatı ve biyografisi - Sayfa 4

1969'da Haldun Taner ile birlikte Bizim Tiyatro'yu kurdu. Aynı yıl Bizim Tiyatro tarafından sahnelenen Taner'in "Sersem Kocanın Kurnaz Karısı" adlı oyununda Tomas Fasulyeciyan tiplemesiyle büyük başarı elde etti.