Anasayfa /  Güncel

Mukabele nedir? Mukabele nasıl okunur?

Ramazan ayına girilmesi ile birlikte mukabele nedir? sorusu araştırılmaya başlandı. Karşılaşmak, yüz yüze olmak, karşılıklı okuyup tatbik etmek anlamlarına gelen mukabele, Ramazan boyunca camilerde ve evlerde toplu olarak Kur'an okumaktır.

Abone ol
Abone ol 06 Mayıs 2019 16:34

Ramazan ayına girilmesi ile birlikte mukabele nedir? sorusu araştırılmaya başlandı. Karşılaşmak, yüz yüze olmak, karşılıklı okuyup tatbik etmek anlamlarına gelen mukabele, Ramazan boyunca camilerde ve evlerde toplu olarak Kur'an okumaktır. 

Ramazan aylarında hayatımıza giren dini kavramlardan biri de mukabele. Peki Mukabele nedir, nasıl okunur? Mukabele, Ramazan ayı boyunca oruç tutmanın yanı sıra ayrı bir ibadet veya orucu tamamlayan bir unsur olarak görülmektedir. İşte mukabele hakkında merak edilenler…

MUKABELE NEDİR?

Mukabelenin sözlük anlamı karşılık vermek, karşılıklı okumak, yüz yüze olmaktır. Halk arasında ise İslam dininin kutsal kitabı olarak kabul edilen Kur’an-ı Kerim’i ezberden ya da yüzüne bakarak okuyan bir kişiyi takip etmenin adı, mukabeledir.



MUKABELE NASIL YAPILIR?

Ramazan ayı boyunca gerçekleştirilen bu gelenek, iki kişiyle yapılabileceği gibi kalabalık bir grupla da yerine getirilebilir. Mukabele esnasında Kur’an-ı Kerim’i dinleyen kişilerin sessiz olmaları ve okuma esnasında saygılı bir şekilde dinlemeleri gerekir.

MUKABELE NASIL ORTAYA ÇIKTI?

İslam’ın son peygamberi olan Hz. Muhammed’e inen vahiy 610 senesinden 632 senesine kadar yavaş yavaş ve kademeli olarak gelmişti. Yirmi üç yıl boyunca devam eden bu vahiy gelişi süresince vahyi getiren melek olan Cebrail, Peygamber Hz. Muhammed’e Kur’an ayetlerini okudu. Cebrail’in okuduğu ayetleri dinledikten sonra kendisi de tekrar eden Hz. Muhammed de Cebrail tarafından dinlendi. Böylelikle bir taraf Kur’an-ı Kerim’i okurken diğeri dinledi ve karşılıklı olarak Kur'an-ı Kerim okumuş oldular. Bu şekilde Kur’an ayetlerinin unutulmasının önüne geçildi.

MUKABELE GELENEĞİ

Müslümanlar tarafından devam ettirilen mukabele Ramazan’da bir gelenek haline gelmiştir. Bu geleneğe ortak olmak isteyenler, ramazan ayı için bir mukabele grubu bulur ve bu gruba katılırlar. Böylelikle mukabeleye katılanlar ramazan sonunda hem Kur’an’ı hatmetmiş hem de tamamını dinlemiş olurlar.

Mukabele grupları pek çok farklı şekilde oluşturulabilir. Bir araya gelerek aynı ortamda yüz yüze mukabele yapılabileceği gibi mukabelelerin yapıldığı camilere giderek ya da televizyon programlarında gerçekleştirilen mukabelelere eşlik ederek de aynı gelenek devam ettirilebilir.


Yorumlar