Anasayfa /  Foto Galeri

Muğla'da Oltasına takıldığı şey hayrete düşürdü!

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde amatör balıkçı Barış Demirtaş'ın oltasına takılan balık görenleri hayrete düşürdü. Daha önce hiç görmediği balıkla karşılaşınca hemen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Ürünleri Fakültesi yetkilileri ile iletişime geçti..

Muğla'da Oltasına takıldığı şey hayrete düşürdü! - Sayfa 1

Muğla'da Oltasına takıldığı şey hayrete düşürdü!

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde amatör balıkçının oltasına, yarım metrelik vantuz balığı takıldı.

Ekincik sahilinde, 37 yaşındaki elektrik teknisyeni Barış Demirtaş'ın oltasına bir balık takıldı. Balığı çeken Demirtaş, daha önce hiç görmediği balıkla karşılaşınca şaşırdı..

Muğla'da Oltasına takıldığı şey hayrete düşürdü! - Sayfa 2

Demirtaş, "Sabah erken saatte Ekincik sahiline gittim. Oltayı attıktan sonra ilk takılan balıkbu oldu. Çekince kovaya yapıştı.

Zehirli olabilir düşüncesiyle elimle dokunmadan kovadan güçlükle ayırdım." dedi.

Demirtaş, MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi yetkilerinin balığı müzeye koymak istediğini de sözlerine ekledi.


.

Muğla'da Oltasına takıldığı şey hayrete düşürdü! - Sayfa 3

''Köpek balığının yediklerinden kalan parçalarla beslenirler.''

Ekincik Koyunda görülen Vantuz'un, kılavuz balık olarak da anıldığını belirten MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi

Prof. Dr. Önder Yıldırım; "Güzel ülkemizin en uzun kıyı şeridine sahip olan Muğla'mızda, zaman zaman farklı balık türlerine rastlamaktayız.

Ekincik Koyunda görülen bu balık, kılavuz balık olarak da anılmaktadır.

Birlikte yaşam tarzına ayak uydurmuş bu balıkları, biyoloji derslerinde özellikle iki canlıdan birinin direğinden yarar sağlarken zarar vermediği ve olumlu yada olumsuz etkilemediği ilişkisinde görmüşüzdür.

Bu Kılavuz balığı, örneğin köpek balığının alt kısmına başının üstünde emme diski denilen vantuzlar sayesinde tutunur. Köpek balığının yediklerinden kalan parçalarla beslenirler.

.

Muğla'da Oltasına takıldığı şey hayrete düşürdü! - Sayfa 4

Bu vantuzlar o kadar güçlüdür ki, eskiden bu balıklardan daha büyük balıkları yakalamak için kullanıldığı çeşitli çalışmalarda bahsedilmiştir.

Akıllara bu balık yenir mi sorusu gelebilir. Ben yemedim ama yenilmesi noktasında bir sakıncası bulunmadığı belirtilmektedir.

Tadının bildiğimiz balık lezzetinden yoksun olduğunu, zor piştiğini düşünürsek, enderde olsa oltamıza takılan bu balığı, yine denize bırakıp, kendisinden fayda sağlayacak bir köpek balığı bulma şans vermek, daha iyi olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.


.