Anasayfa /  Yerel

Muğla'da LPG'li araç alev aldı

Muğla Bodrum ilçesinde LPG'li bir araç yanarak kullanılamaz hale geldi

Abone ol
Abone ol 13 Şubat 2017 03:39

MUĞLA (AA) - Bodrum ilçesinde bir otomobil yanarak kullanılamaz hale geldi.



İlçeye bağlı Ortakent-Yahşi Mahallesi Oyder Caddesi'nde, Hakan Çulha, 48 UK 870 plakalı otomobiliyle seyir halindeyken koku ve duman çıktığını fark etmesi üzerine durdu.



Otomobilinde bulunan eşi, 20 günlük bebeği ile 5 yaşındaki çocuğunu da son anda çıkaran Çulha'nın LPG'li otomobili bir anda alev aldı. Çulha, eşini ve çocuklarını başka bir araca bindirerek olay yerinden uzaklaştırdı. 



Yangını kendi imkanlarıyla söndüremeyen Çulha, itfaiye ekiplerinden yardım istedi. Olay yerine gelen ekipler, araca müdahale etti. Alevler söndürüldü ancak otomobil kullanılamaz hale geldi.



Otomobil sürücüsü Hakan Çulha, gazetecilere yaptığı açıklamada, yangını seyir halindeyken fark ettiğini belirterek, "Direksiyon altından içeriye kor düşmeye başladı. Hemen araçtan indik. Yangın söndürme tüpüyle müdahale ettim ama sönmedi. Kaputu da açamadım. İtfaiye gelene kadar tamamen yandı." diye konuştu.



Çulha, yangının elektrik aksamından çıktığını tahmin ettiklerini ifade etti.

Sıralı Sistem Lpg Nedir?

Sıralı sistem lpg sistemi birden çok noktadan elektronik sıralı enjeksiyonlu araçlara montaj yapılabilen otogaz sistemidir. Sıralı sistemin en önemli özelliği, performansının benzin ile aynı olması ve sorunsuz, rahat bir kullanım sağlamasıdır.

Günümüz teknolojisindeki araçlara göre geliştirilen sıralı otogaz sistemlerinde performans sorunu ve ayar sorunu yaşanmamaktadır.Tüm dünyada ve Türkiye de giderek artış gösteren ilgi ve talep yaratan sıralı otogaz sistemleri otogaz sektörüne yeni bir heyecan getirmiştir. Sıralı otogaz sistemi regülatör gaz valfi ecu(elektronik kontrol ünitesi ) map (basınç) sensörü ufak şık bir gösterge paneli, multivalf şamandıra ve dolum ağzından oluşan ve bilgisayar ile ayarları yapılan son teknoloji otogaz sistemleridir.



YANGINLARIN NEDENİ KULLANILMAYAN BENZİN HORTUMU



Genellikle benzin ile çalışan araçlara takılan LPG sistemleri, zaman zaman yaşanan kazalar yüzünden bazı sürücüleri tedirgin ediyor. Benzin litre fiyatının ucuz olmaması nedeniyle araçlarında LPG yakıt sistemleri kullanan sürücüler, ekonomik bir fayda sağlarken, yaşanabilecek yangınlar konusunda ise endişeler taşıyor. Trafik kazaları dışında yaşanan yangınların bir çoğunun LPG sistemlerinden değil, kullanılmayan benzin hortumlarından çıktığı belirtiliyor. Karbüratörlü araç kullanan vatandaşların uzun süre araçlarına benzin almamaları sebebi ile hortumlarda tahrişler ve yırtılmalar meydana geliyor. Uzun sürenin sonrasında alınan benzin ise yırtılan hortumlardan sızarak yangına neden oluyor. Bu yangınlar yeni nesil araçlarda daha az meydana geliyor. Bunun nedeni ise enjeksiyonlu araçlara LPG sistemi takılmış olsa bile, bu tür araçlar ilk önce benzin ile çalışıyor. Belirli bir sıcaklığa geldikten sonra bu tür araçlar LPG yakıt sistemine geçiş yapıyor. Bu sayede benzin hortumlarında daima benzin duruyor ve tahriş olasılığı azalıyor.



"ÇIKAN YANGINLARIN ÇOĞU BENZİN HORTUMUNUNDAN KAYNAKLANIYOR"



LPG'li araçlardan çıkan yangınlar hakkında bilgi veren Uzman Adnan Karamanlı, LPG sistemlerinin ikiye ayrıldığını, bunlardan birincisinin yeni nesil araçlara takılan sıralı sistem olduğu, ikincisinin ise eski araçlara takılan karbüratörlü sistem olduğunu söyledi. Genelde yangın çıkan araçların eski tip karbüratörlü, benzinle çalışmayan araçlar olduğunu belirten Karamanlı, "LPG'den yangın çıkan araçlarımız eski tip olanlardır.



YENİ ARAÇLARDA SORUN YOK



Vatandaş genelde aracını LPG'de çalıştırdığı için benzin hortumları çürüyor. Gazı bittiği zaman aracını benzinle çalıştırmak istiyor. Bu sırada daha önce kurumuş ve eskimiş hortumlardan kaçak oluyor ve bundan dolayı yangın çıkıyor. Bu durum yeni nesil araçlarımızda pek fazla görülmüyor. Yeni nesil araçlar ilk çalıştığında benzin ile çalışıyor. Bundan dolayı benzin sistemi de sağlam oluyor. LPG'li aracı olan müşterilerimizin 6 ayda bir kontrole gelerek sistemlerini kontrol ettirmesi gerekiyor. LPG'den çıkan bir sorundan dolayı yanan araç sayısı çok azdır. Çıkan yangınların birçoğu benzinden kaynaklanıyor"

Kaynak: AA-Mynet-YesilOtogaz


Yorumlar