Anasayfa /  Teknoloji

GetContact dahil: 70 ‘numara bulma uygulaması’na erişim engeli

Telefon numarasından isim sorgulayarak rehberlik hizmeti veren GetContact dahil 70 uygulamaya erişim engeli getirildi.

Abone ol
Abone ol 30 Mart 2018 00:30

Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) talebi üzerine GetContact’ın da aralarında bulunduğu 70 numara bulma uygulamasına ve sitesine erişim engeli getirilmesini kararlaştırdı.



‘Öne çıkan uygulamalar’



Erişime engellenenler arasında GetContact, CIA, UpCall, Truecaller, CallApp, Kim Arıyor? gibi uygulamalar var.

Bu uygulamaların sadece Google Play üzerinden indirilme sayısı onlarca milyonu buluyor. Söz konusu uygulamalardan GetContact, Apple’ın AppStore uygulama marketinde popüler ücretsiz uygulamalar listesinde ilk sırada yer alıyor. Google Play’de ise 10 milyona yakın kişinin indirdiği GetContact uygulamasıyla şu ana kadar 4.5 milyar telefon sorgulaması yapıldı.



25 Ocak’ta faaliyetleri durdurulmuştu



Telefon sorgulaması yapabilmek için indirilen uygulamalarla sisteme giriş yapmak ve arama ekranına numarayı yazarak sorgulama tuşuna basmak yeterli oluyor. Bu uygulamalar, kişilerin rehberlerde nasıl kayıtlı olduğunu göstermesinin yanı sıra kullanıcıya istenmeyen aramaları engelleme özelliği sunuyor.

Kişisel Verileri Koruma Kurumu, rehberlik hizmeti veren internet siteleri veya uygulamalarının Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na aykırı olduğu gerekçesiyle durdurulmasına karar vermişti. Kurumca 25 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanan kararında söz konusu internet sitesi ve uygulamaların faaliyetlerine son vermemesi halinde buralara erişimin engellenmesi adına yetkili kurumlara başvuruda bulunulacağı bildirilmişti.


Yorumlar