Anasayfa /  Teknoloji

Apple yıllardır bildiğini okuyor, inadından vazgeçmiyor!

Apple, teknoloji alanında birçok yeniliğe ve başarıya imza atmış bir marka olarak bilinir. Kendine has tarzı ve kullanıcı kitlesi olan Apple, özellikle kişisel bilgisayar ve cep telefonu alanında kısa sürede lider markalardan biri haline geldi. Özellikle akıllı telefon sektöründe yıllarca en yenilikçi marka olarak bilinen Apple’ın, bir süredir tüm bunların yanında belki isteyerek, belki istemeyerek geride durduğu bazı alanlar da olmadı değil.

Abone ol
Abone ol 27 Haziran 2018 01:39

Her bir modelinde acaba bu sefer ne sunacak dediğimiz iPhone modelleri zaman geçtikçe kendini tekrar eder veya rakiplerinden geride durur oldu. İstese rakiplerinden önce sunacağı birçok özelliğe cihazlarında yer vermedi.

Bunun sebebi bir inat gibi gözükse de, kesin olarak sebebi için satış politikası mı yoksa farklı olma düşüncesi midir bilinmez ama Apple’ın bu sebeplerden prestij kaybettiğini söyleyebiliriz.

KÜÇÜK EKRANLI TELEFON

Cupertino devinin akıllara kazınan en meşhur inadı küçük ekranlı telefon çıkarması. ‘Tek elle kullanım’’ mottosunda uzun süre direten marka, yıllarca rakiplerinin bir çok büyük ekranlı telefon çıkarmasına rağmen, iPhone 6 plus modeline kadar küçük ekranlı telefon üretmeye devam etti.

2014 yılında çıkardığı 6 plus modelinde 5.4 inç ekran çıkartarak tek elle kontrol mottosunu terk ederek günümüze ayak uydurdu. 6 plus’tan sonra günümüzde çıkan modellerinde ‘Plus’ adıyla büyük ekranlı telefon üretmeye devam ediyor.

LIGHTNING GİRİŞİ

Apple kendi cihazlarında şarj ve veri aktarımı için Lightning bağlantısına yer veriyor. Diğer ekosistemlerde olan USB bağlantısına ise yer vermediği için çokça ‘Evrensel olmamakla’ eleştirilmişti.

Android ve Windows Mobile kullanıcıları şarj cihazı bulma konusunda sıkıntı çekmezken bu durum, İOS kullanıcılarını için söz konusu değil. Lightning bağlantısı sadece İOS ekosisteminde sunulduğu için kullacılarını zor durumda ve yalnız bırakabiliyor. İlk iPhone’un çıkışından itibaren geçerli olan bu durum günümüzde hala devam etmekte.

SUYA DAYANIKLILIK

Cupertino devi, su geçirmezlik özelliğini ilk kez 2016 yılında iPhone 7 serisinde sundu. Android rakiplerine göre satış rakamlarıyla bariz üstünlük kursa da Apple, bu konuda rakiplerinden epey geride kaldı.

Android işletim sistemini içinde barındıran Sony, akıllı telefonlarda bu özelliği ilk sunan markalardan. En bilinen örnek ise Xperia Z modeli olarak gösterebiliriz. Suya ve toza dayanıklı olan bu cihaz 2013 yılında satışta çıktı.

 Aynı şekilde Samsung ,2014 yılında Galaxy S5 modelinde de suya dayanıklılık özelliğini yer vererek bu konuda Apple’dan erken davranmış oldu.

KABLOSUZ VE HIZLI ŞARJ                                                  

Amerikan devinin bir çok rakibinden çok geç sunduğu bu özellik ancak 2017 yılının son çeyreğinde çıkan 8 ailesinde görüldü. Bir çok rakibi yıllar önce bu özelliği sunarak Apple’ı bu konuda da geride bıraktı. Yine en bilinen örnek olarak Samsung’un Galaxy S6 modelini verebiliriz. 2015 yılında satışa sunulan S6’dan bu yana çıkan diğer Galaxy modellerinde bu özellik kullanıcılara sunuluyor.

ARTIRALABİLİR HAFIZA

Dünyanın en meşhur markası Apple, çıkardığı hiçbir iPhone ve iPad modeline hafıza kartı soketi ekleme ve hafıza kartıyla kapasiteyi artırma yoluna gitmedi. Rakipleri tablet ve akıllı telefon modellerinin bir çoğunda bu özelliği kullanıcılarına yıllardır sunuyor. Apple ise bu özelliği sunmamakta hala inadını sürdürmeye devam ediyor.


Yorumlar