Anasayfa /  Ekonomi /  Memurlar

Mobbing nedir? Mobbing ne demek? Mobbinge Uğramak Ne Demek?

Mobbing, son dönemde çalışma hayatında sık sık dile getirilen sorunların başında geliyor. Birçok çalışan mobbinge maruz kaldığını belirterek davalar açıyor. Peki Mobbing nedir? Mobbing ne demek? Mobbinge Uğramak Ne Demek? İşte Mobbing ile ilgili tüm ayrıntılar

Abone ol
Abone ol 17 Ocak 2020 03:33

Mobbing nedir? Mobbing ne demek? Mobbinge Uğramak Ne Demek?

Son dönemlerde oldukça sık duyuluyor bu kelime. Binlerce kişi, sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları açıklamalarda , gösterdikleri tepkilerde mobbinge uğradıklarını , mobbinge maruz kaldıklarını ifade ediyor. Mobbing ne demek? Mobbinge euğramak ne anlama gelir?

Mobbing nedir? Mobbinge maruz kalındığı nasıl ispatlanır? soruları çalışma hayatının önemli başlıkları arasında yer alıyor. Çalışanı psikolojik olarak etkileyen mobbing genellikle üstten asta doğru gerçekleşiyor. İşte  mobbing ile ilgili detaylar...

MOBBİNG NE DEMEK?

Mobbing Latince "mobile vulgus" kelimesinden gelmektedir. İngilizce mob fiili ise saldırmak veya rahatsız etmek anlamlarına gelmektedir.

MOBBİNG NEDİR?

Mobbing başkalarını yıpratmak, eziyet etmek, engellemek amacıyla tekrarlanan ve süreklilik gösteren, yöneldiği birey üzerinde baskı yaratan, korkutan ve yıldıran davranışları olarak tanımlanabilir. Son dönemde iş dünyasında mobbing vakaları artış gösteriyor. Durumun mobbing olarak değerlendirilebilinmesi için, psikolojik tacizin 3-6 ay gibi sürelerde devam etmesi ve sistematik olarak tekrarlanması, önemli bir kriter olarak görülüyor.

YARGITAY’IN MOBBİNG KRİTERLERİ

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2016/8155 sayılı kararında, mobbing suçlamasının kabul edilebilmesi için aranan unsurları şöyle sıraladı:

- İşçiye karşı taciz psikolojik olmalı,

- İşçinin özgüvenini ve özsaygısını kaybettirmeli,
- Sistematik olarak tekrarlanmalı,
- Uzun bir zamandan beri devam ediyor olmalı,
- İşçinin buna karşı silahı olmamalı, olsa bile kullanamamalıdır.

TERS MOBBİNG NEDİR?

Ters Mobbing (Reverse Mobbing),bir astın veya grup olarak astların üstlerine, kendilerine yapılan mobbing sonucunda, kişisel anlaşmazlıklar sonucunda veya politik oyunlar sonucunda kasıtlı olarak psikolojik tacizde bulunarak, işten ayrılmadan ziyade üstün hiyerarşik pozisyonunu bozmayı hedeflediği bir yıldırma eylemidir. Ters mobbingin uygulanmasında en yaygın olarak asttan üste; sabote etme, talimatlara uymama, kasti yanlış işlem yapma, asılsız söylentiler çıkarma ve bilgi saklama gibi eylemler gerçekleştirilmektedir.

 

 

 

Yorumlar