Anasayfa /  Yaşam /  Din ve inanç

Miraç kandilinde oruç tutmak gerekir mi kaç gün tutulur nasıl niyet edilir?

Müslümanlar için önemli fazileti bol olan kandillerden biri Miraç Kandili bugün idrak edilecek. Bu özel günü ibadet ile geçirecek müslümanlar Miraç Kandilinde oruç tutulur mu sorusunun yanıtını arıyor.

Abone ol
Abone ol 02 Nisan 2019 12:09

Müslümanlar için önemli fazileti bol olan kandillerden biri Miraç Kandili bugün idrak edilecek. Bu özel günü ibadet ile geçirecek müslümanlar Miraç Kandilinde oruç tutulur mu sorusunun yanıtını arıyor. Peki yarın Recep ayının 27. gecesi olan Miraç kandilinde oruç tutulur mu? Oruç tutanlar nasıl niyet etmeli?

Miraç kandilinde oruç tutulur mu sorusu müslümanlar tarafından en çok araştırılan konulardan biri oldu. Bugün, yani 2 Nisan salı günü Miraç Kandili idrak ediliyor. Hz. Muhammed'in 7 kat göğe yükseldiği Recep ayının 27. gecesine denk gelen Miraç Kandilinde oruç tutmak gerekir mi, nasıl niyet edilir? 

MİRAÇ KANDİLİ'NDE ORUÇ TUTULUR MU: İslam alemi için en önemli günlerden birisi olan Miraç Kandili, Recep ayının 27. gecesi ibadetlerle idrak edilecek. Bu özel günde ibadet ve dua edecek vatandaşlar camilere akın edecek. Miraç Kandili'nin yaklaşmasıyla birlikte Müslümanlar, Miraç Kandili'nde nasıl ibadet edileceği ve Miraç Kandili'nin öneminin ne olduğunu merak edip araştırıyor. Bu mübarek gece ile ilgili merak edilen bir diğer konu ise oruç tutulup tutulmayacağı. İşte, herkesin merakla aradığı o sorunun yanıtı...

Dini kaynaklara göre Miraç Kandili'nde oruç tutulmasına dair herhangi bir bilgi yer almamasına karşın, Receb ayının 27. günü olan Miraç Kandili'nde müminler bu günün gündüzünde oruç tutmuş, gecesini çeşitli ibadetler ve dua ile geçirmiştir. Miraç gecesine özel ibadet bulunmamaktadır. Fakat bu mübarek gecenin gündüzünde oruçlu olmanın, Allah katında çok kıymetli olduğu çeşitli İslam alimleri tarafından söylenmektedir.

MİRAÇ KANDİLİ NE ZAMAN FAZİLETLERİ NELER: Hicri takvimde akşam ezanından sonra yeni gün başlar. Yani Recebin 26. gününün akşam ezanından itibaren 27. gün girmiş oluyor. 

MİRAÇ KANDİLİ DUASI NİHAT HATİPOĞLU: Miraç Kandili ikinci bir kadir Gecesi hükmünde olduğu için bu gecede edilen dualar geri çevrilmez. Miraç Kandili gecesinde Kur'an okuyup namaz kılmak ve bolca dua etmek gerekir. Nihat Hatipoğlu'nun Miraç duasını Türkçe olarak sizin için hazırladık.

MİRAÇ KANDİLİ ÖNEMİ NEDİR: Recep ayı içerisinde yer alan Miraç Kandili en önemli gecelerden biridir. Miraç Kandili gecesi Hazreti Muhammed'in göğe yükseldiği gece olması sebebiyle önemlidir.

İki aşamalı bu gökler ötesi yolculuk, peygamberliğin 12. yılında, hicretten on sekiz ay önce, mübarek üç ayların ilki olan Recep ayının 27. gecesinde gerçekleşmiştir. Kadir gecesinin de Ramazan’ın 27. gecesi olması ile aralarında çok gizemli bir tevafuk vardır.

Bediüzzaman Hazretleri: “Mi’rac gecesi ikinci bir Kadir gecesi hükmündedir.” sözleriyle, bu gecenin Kadir gecesinden sonra en kutsal gece olduğunu belirtmişlerdir.

MİRAÇ KANDİLİ İLE İLGİLİ HADİSLER: Kur'ân–ı Kerim’de İsrâ suresi bu İsrâ olayını anlatır. Necm suresi de İsrâ’nın devamı olan Miraç Kandilini anlatır. Âyetlerde biraz da kapalı olarak anlatılan bu esrarengiz Miraç yolculuğu, Hazreti Muhammed'in bir çok hadîslerinde detaylarıyla aktarılmıştır.


Yorumlar