Anasayfa /  Foto Galeri

Milyonların merak ettiği o soru cevaplandı: Grip miyim korona mı?

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere baktığımızda salgın hızla artıyor. Özellikle son dönemde Omicron varyantının da görülmesiyle neredeyse çevresinde virüsü kapmayan insan kalmadı. Kış ayının gelmesiyle birlikte soğuk ve grip algınlığı da çok fazla görülmeye başlandı. Vatandaşların kafasındaki asıl soru ise belirtileri hemen hemen aynı olduğu için grip mi yoksa koronavirüs mü oldukları? İşte bununla ilgili net bir cevap geldi. Koronavirüs mü oldunuz, yoksa grip mi?

Milyonların merak ettiği o soru cevaplandı: Grip miyim korona mı? - Sayfa 1

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan bu konuya çok net bir cevap verdi ve grip ile koronavirüsün ayrımının nasıl belli olacağını açıkladı.

Milyonların merak ettiği o soru cevaplandı: Grip miyim korona mı? - Sayfa 2

Prof. Dr. İlhan, grip vakalarındaki artışa da dikkat çekerek şöyle konuştu: Geçen yıl bu zaman neredeyse hiç influenza görülmemişti. Ama şu anda gribin de çok fazla olduğunu görüyoruz. Hatta pandemi öncesindeki gripten daha çok grip görür haldeyiz. Çünkü insanlarımız geçen yıl çok özendiler, maske taktılar, kapalı ortamlarda bir araya gelmediler; ama maalesef bu yıl aynı özeni göstermediklerini görüyoruz, bu nedenle grip de daha fazla görülüyor. Şu soru ile de çok karşılaşıyoruz; 'hocam ben grip miyim, koronavirüs müyüm?'

Milyonların merak ettiği o soru cevaplandı: Grip miyim korona mı? - Sayfa 3

Bunun ayrımına varmamız çok zor. Bu şekilde olan vatandaşlarımızın ancak PCR testi vermesi gerekiyor. Bu nedenledir ki şüpheli bir teması varsa, çok kalabalıkta, havasız ortamlarda maskesiz bulundularsa, yılbaşı tatilinde kalabalıkta bir arada oldularsa mutlaka PCR testi yaptırmaları, koronavirüsse ona göre tedavi almaları, gripse de ona göre hekim önerilerini uygulamaları doğru olacaktır.

Milyonların merak ettiği o soru cevaplandı: Grip miyim korona mı? - Sayfa 4

Kendini koronavirüs zannedip, grip çıkanlar olduğu gibi kendini grip zannedip, koronavirüs çıkanlar da söz konusu olabiliyor. Vatandaşlarımız için en doğru seçenek şüpheli temasları ve yakınmaları varsa PCR testi yaptırmaları.