Anasayfa /  Foto Galeri

Milyonları ilgilendiren çok önemli düzenlemeler yasalaştı!

Milyonları ilgilendiren çok önemli düzenlemeler yasalaştı! - Sayfa 1

Türkiye'de çalışan 7 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücret konusunu da içeren düzenlemeler TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Böylece desteğin 2019'da devam etmesi, 250 liraya kadar eksik ödemelerin vergi indirimine yönelik ihlal kapsamında değerlendirilmemesi gibi düzenlemeleri içeren teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Türkiye'de çalışan 7 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücret konusunu da içeren düzenlemeler TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Milyonları ilgilendiren çok önemli düzenlemeler yasalaştı! - Sayfa 2

Milyonlarca vatandaşı doğrudan ilgilendiren asgari ücret konusu ile ilgili son dakika önemli bir gelişme yaşandı. Asgari ücret desteği 2019 yılında 12 ay devam edecek. Düzenlemeye göre, haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan sigortalıları çalıştıran işverenlerce, 2018 yılının aynı ayına ilişkin SGK'ye verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde prime esas günlük kazancı 102 lira ve altında bildirilen sigortalıların 2019 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ile prim hizmet beyannamelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam tutar; 2019 yılı içinde ilk defa bu kanun kapsamına alınan iş yerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının 2019 yılı ocak-aralık dönemi için bu maddede belirtilen tutarlarla çarpımı sonucu bulunacak tutar, bu işverenlerin SGK'ye ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek.

Milyonları ilgilendiren çok önemli düzenlemeler yasalaştı! - Sayfa 3

Bu tutar İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. Prime esas kazanç günlük tutarı, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümleri uyarınca toplu iş sözleşmesine tabi özel sektör işverenlerine ait işyerleri için 203 lira olarak esas alınacak. Ortalama sigortalı sayısı 500'ün altında olan iş yerleri için günlük 5 lira, 500 ve üzerinde olan iş yerleri için günlük 3,36 lira destek sağlanacak. Kanunla, istihdamın arttırılmasına yönelik düzenleme yapılıyor.

Milyonları ilgilendiren çok önemli düzenlemeler yasalaştı! - Sayfa 4

Buna göre, asgari ücret desteğinden yararlanılan ayda, 2018 yılı ocak ile kasım ayları/döneminde, aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesiyle, uzun vadeli sigorta kollarından en az bildirim yapılan aydaki sigortalı sayısının üzerinde bildirim yapılması sağlanacak. Böylece istihdamın artırılması amaçlanıyor.