Anasayfa /  Ekonomi

Milyonlarca mevduat sahibine kötü haber!

Bankalarda Türk Lirası hesabı olanlar dikkat. İstatistiki bilgiler açıklandı, oranlar düştü. Merkez Bankası'nın peş peşe faiz indirim karara alması sonrasında bankalar da tüketici, konut ve taşıt kredilerinde ardı ardına faiz indirimine gitti. Kamu bankaları öncülüğünde başlayan faiz indirimine özel bankalar da katıldı. Dolar ve eurodaki artış sürerken, bankalar Türk lirası mevduatlarına uyguladıkları faiz oranlarında da değişikliğine gitti ve yüksek miktarda faiz indirimi yaptılar. İşte oranlar

Abone ol
Abone ol 26 Kasım 2021 17:40

Merkez Bankası’nın faiz indirme politikasıyla birlikte bankalar da TL mevduat için uyguladıkları faiz oranını indirdi. 19 Kasım haftasında bir önceki haftaya göre, faiz oranı 35 baz puan azalışla %15,29 oldu.

Paramedya'da yer alan habere göre, Türk Lirası bazlı ticari kredilerin faiz oranı ise aynı haftada bir önceki haftaya göre 7 baz puan azalışla %19,25 oldu. TL bazlı konut kredi faizleri 6 baz puan azalışla %17,08; taşıt kredi faizleri 5 baz puan azalışla %21,27 ve ihtiyaç kredi faizleri 15 baz puan azalışla %23,27 olarak gerçekleşti.

Dolar mevduat faizi 1 baz puan artışla %0,56 ve Euro mevduat faizi 1 baz puan artışla %0,19 oldu.Dolar bazlı ticari kredilerin faiz oranı aynı haftada 58 baz puan artışla %3,29 olurken Euro bazlı ticari kredilerin faiz oranı 48 baz puan artışla %2,81 oldu.

Ticari kredilere uygulanan mevduat spreadi TL için %3,96 olurken Dolar ve Euro için sırasıyla %2,73 ve %2,62 oldu. TL ticari kredilerdeki mevduat spreadi dolar ve Euro kredilere uygulanan spreadin yukarısında seyretmeye devam ediyor. 2018 Ağustos ayı sonrasında hızla tırmanışa geçen kredi ve mevduat faizleri 2019 Temmuz ayından itibaren TCMB’nin faiz indirimleriyle beraber düşüş trendine girdi.

Üç banka kurumsal faiz oranlarında indirim yapmıştı

Merkez Bankası’nın faizi yüzde 16’dan yüzde 15’e indiren kararının ardından, kamu bankaları Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank da kredi faiz oranlarını düşürmüştü.

Ekim ayındaki indirimin sonrasında da piyasaya öncülük ederek kredi faiz oranlarını 200 baz puana kadar değişen oranlarda düşüren kamu bankaları yine Merkez’i takip etti. 

Merkez’in önceki gün yaptığı 100 baz puanlık indirimi izleyen kamu bankaları, aynı oranda indirime gitti.

Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank tarafından yapılan ortak açıklamada, 22 Ekim itibarıyla kurumsal kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 200 baz puana kadar indirim yapıldığı belirtildi.

Konut kredilerinde de indirime giden kamu bankaları, sıfır konutlar için kredi faiz oranlarını, 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1,20'ye, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda ise yüzde 1,29'a düşürmüştü.

 

 

 

Yorumlar