Anasayfa /  Foto Galeri

Milyonlarca emekliye sevindiren haber! Promosyonlara zam geldi

Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından emekli maaşlarına gelen zammın ardından bankalarda harekete geçti. Kendi işletmeleri emekli müşterileri çekmek isteyen bankalar, promosyon miktarlarında önemli değişikliklere gitti. Peki sözleşmesi bitmeyen emekli nasıl bu promosyondan faydalanacak? İşte yanıtı...

Milyonlarca emekliye sevindiren haber! Promosyonlara zam geldi - Sayfa 1

Haziran ayında açıklanan enflasyon verilerinden sonra asgari ücret, emekli maaşları ve ardından da memur maaşlarında artışa gidildi. Emeklilere derin bir nefes aldıran bu zammın ardından promosyon tutarları da bazı bankalarda 5 bin lira seviyesinin üzerine çıktı. Peki sözleşmesi bitmeyen emekli nasıl bu promosyondan faydalanacak? İşte yanıtı...

Milyonlarca emekliye sevindiren haber! Promosyonlara zam geldi - Sayfa 2

EMEKLİLER BANKADAN ALDIKLARI PROMOSYON ORANLARINI NASIL YÜKSELTEBİLİRLER?

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: "Orada özel bankalar hepsi kendi oranlarını belirliyor. Her bankada değişik oranlarda promosyon alınabiliyor. Burada maaşın yüksekliğine göre değişiyor. Sistem şu şekilde. Bankalarda iki gün, üç gün hatta maliyenin kendi sisteminde devlet memurlarında bildiğim kadarıyla bankaya 10 gün önceden yatıyor.

Bankalar bu yatırılan paraları işletiyor. Gecelik faize, repoya veriyor ve bankalar bunda para kazanıyor aslında. Bankalar belli bir oranıyla anlaşma yapıyor. Bunu devlet her birim mesela Maliye Bakanlığı’na yatıyor maaşlar. Çevre ve şehircilik için bankalar kendisi anlaşıyor. Emekliler için de emeklilerin maaşı ne kadar yüksekse daha fazla ikramiye alma şansları var.

Milyonlarca emekliye sevindiren haber! Promosyonlara zam geldi - Sayfa 3

Bu tutar da bin liradan 5 bin liraya kadar değişiyor. O yüzden emeklilerin alacağı promosyonlar her bir özel bankanın kendi fırsatlarına göre değerlendiriyor. En düşük emekli maaşı 3500 liraya çıkarıldı. Aslında banka daha fazla para kazandıkça daha fazla promosyon veriyor. Emekliler bir bankadan diğer bankaya maaş hesabını taşıdığında bir taahhüt sözleşmesi imzalıyor. Bankalar emeklilerle taahhüt sözleşmesi yaptığı için cezai şart yatırmak zorunda kalırlar. Aslında verdiği promosyonun bir kısmını geri alıyor bankalar. İptalinde kesinti veya tamamının geri alınması söz konusu. Burada emekliler taahhüt süresinin dolmasını bekleyebilir.

Milyonlarca emekliye sevindiren haber! Promosyonlara zam geldi - Sayfa 4

Yeni bir sözleşme imkanı var ama promosyon alanlar eski promosyonu iade etmek zorunda kalabilirler anlaşma iptal olursa. Bunun için fahiş bir fiyat farkı varsa burada Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvurularak aradaki fahiş tutarın geri alınması sağlanabilir. Emekli maaş hesaplarına SGK bloke koyuyor. Bu SGK blokesinin kaldırılması için promosyonu hak edecekler bankaya başvuruyor. Banka da aldığın promosyonu iade et ben de promosyonu vereyim diyor. Eğer emekli maaşı alan müşteriler taahhüdü bozarak iptal ettirirler ve yeni bir anlaşma yaparlarsa muhtemelen daha fazla promosyon elde edebilecekler. E-Devlet üzerinden promosyon başka bir bankaya aktarılabilir. E-Devlet sistemine girip maaş hesabını A bankasından B bankasına taşıyacağım diyorsunuz ve maaş hesabı otomatik olarak aktarılmış oluyor.