Anasayfa /  Politika /  Mhp

Devlet Bahçeli erken seçim çıkısı ile ne yapmak istemektedir? İşte kulislerinde senaryolar

MHP lideri Devlet Bahçeli dün “Genel seçim 26 Ağustos’ta yapılmalıdır” diyerek erken seçim fitilini ateşledi. Gerekçe olarak da “Cumhurbaşkanlığı Sistemi tam devreye girmedi. Melun odaklar devamlı karalıyor. Türkiye’nin 3 Kasım 2019’a kadar dayanması kolay değil” dedi. Düne kadar “Seçim zamanında yapılmalı” diyen Bahçeli’nin bu çağrısı tartışma yarattı. Türkiye’nin gözü saat 13.30’daki Erdoğan-Bahçeli görüşmesinde

Abone ol
Abone ol 18 Nisan 2018 07:23

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin erken seçim çıkışı sonrası ankara kulislerinde şu senaryo ve iddialar konuşuldu:





1 - Takvime göre; 20 Mart 2019’da yerel seçimler, 3 kasım 2019’da Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri yapılacaktı. ancak yerel seçimde AK Parti ile MHP tabanı arasında yaşanabilecek sorunların Cumhurbaşkanlığı seçimine yansımasından çekinildi. Bu nedenle yerel seçimin önce yapılması uygun bulunmadı.



2 - Bir siyasi partinin seçime katılabilmesi için büyük kurultayının üzerinden 6 ay geçmeli. Kurultayını 1 Nisan’da yapan İYİ Parti için bu tarih 1 Ekim’de doluyor. 26 Ağustos’ta seçim olursa yüksek seçim kurulu, İYİ Parti’nin seçime katılmasına izin vermeyebilir. Bu yüzden Bahçeli’nin erken seçim istediği iddiası var.



3 - Diğer iddiaya göre; AK Parti ve MHP, yıl sonuna doğru erken seçim yapılmasında anlaşmıştı. Ancak Bahçeli bu tarihi erkene çekti. Bu durum ittifakı bozmayacak, iki parti seçimin Eylül ile kasım arasında yapılması için anlaşacak.



4 - Bahçeli’nin erken seçim çağrısını AK Parti’yle anlaşarak yaptığı da senaryolar arasında. Cumhurbaşkanı Erdoğan dahil tüm AK Partili yetkililer “Erken seçim yok” diyordu. Ancak ekonomik belirtiler ve ittifakın oy oranında beklenen yükselişin olmaması bu kararı aldırdı.

KURMAYLARI İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli’nin erken seçim çağrısından sonra yaptığı AK Parti grup konuşmasında ‘2019 seçimleri’ ifadesini ısrarla 3 kez kullandı. Toplantı sonrası gazetecilere şunları söyledi: “Sayın Bahçeli ile yarın (bugün) 13.30’da görüşmemiz olacak. Orada değerlendiririz. Şu anda söyleyecek bir şeyim yok. Söyleyeceklerimi zaten grupta söyledim.”

'ZAMANINDA YAPILACAK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Meclis’te Başbakan Binali yıldırım ve kurmayları ile toplantı yaptı. Erdoğan en son 20 Mart’ta “Seçimler zamanında yapılacak” demişti.

İYİ PARTİ'DEN AÇIKLAMA: SORUN YOK SEÇİME GİRECEĞİZ

B VE C  PLANLARI



‘26 Ağustos’ta seçim olursa İYİ Parti seçime giremez’ tartışmasına partinin hukuk işleri sorumlusu İsmail Koncuk şu yanıtı verdi: “Yüksek Seçim Kurulu (YSK), kararı hukuka göre verirse zaten sorun yok. Ama vermezse kimse merak etmesin. İYİ Parti’nin B ve C planları hazır.”

SAADET İLE İTTİFAK



İYİ Parti’nin, YSK ret kararı verirse, seçime Saadet Partisi, ANAP veya Demokrat Parti’nin çatısı altında girmesi bekleniyor. İYİ Parti lideri Meral Akşener “Türkiye’nin huzur iklimine ihtiyacı var. Bizim için tarih konusunda telaşlanacak bir durum yoktur” dedi.



'HÜKÜMET SÖZCÜSÜ'



CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, erken seçim çağrısı yapan Bahçeli’yi ‘Hükümet sözcüsü’ olarak tanımlayarak şöyle dedi: “Bu ülkeyi doğru dürüst, insan gibi yönetecek yöneticilere ihtiyacımız var. inşallah bunları göndereceğiz.”

2002'DE MECLİS'E GİREMEMİŞTİ

Bahçeli, 2002’de de hükümet ortağı olmasına rağmen erken seçim çağrısı yaptı. 3 Kasım 2002’de AK Parti iktidar oldu. MHP ise baraj altında kalıp Meclis’e giremedi. 16 Nisan Referandumu da Bahçeli’nin çağrısıyla yapılmıştı.

PİYASA SAKİNLEŞTİ

Erken seçim çağrısından sonra dolar dakikalar içinde 4.08’den 4.12’ye, euro 5.05’ten 5.11’e fırladı. Erdoğan’ın grupta üç kez ‘2019’ ifadesini kullanması seçimlerin vaktinde yapılacağı algısı oluşturdu. Piyasa sakinleşti. Dolar günü 4.09’dan, euro ise 5.06’dan kapadı.


Yorumlar