Anasayfa /  Yaşam

Mevsimler ve özellikleri

Mervsimleri nasıl yaşıyoruz,? Hangi mevsimde nelerden faydalanıyoruz ve nerelere gidiyoruz ? Mevsimlerin özellikleri ve faydaları nelerdir? Hepsi ve daha fazlası...

Abone ol
Abone ol 22 Nisan 2020 20:50

Mevsimler bir yıl içerisinde iklimsel özelliklere sahiptir.Kendi aralarında 4'e ayrılır. İlkbahar, yaz, sonbahar ve kıştır. Çok şanslıyız ki ülkemiz de 4 mevsimi yaşayabiliyoruz ve faydalarını görebiliyioruz Hadi gelin birlikte tek tek mevsimleri inceleyelim...

 İLKBAHAR

İlkbahar ayı ülkemiz de , Mart , Nisan ve Mayıs aylarında yaşıyoruz. İlkbahar hava ne tam sıcak olur , yağışlar fazla olur göller ve barajlar sularla dolar . Güneş kendini yavaş yavaş gösterir , çiçekler tüm güzellikleriyle açmaya başlar. Tarlalarda vişne, erik, patlıcan, barbunya, çağla gibi meyve sebzeler çıkar. Kuşlar ötmeye, insanlar balkonlarda keyif yapmaya , mangala gitmeye başlarlar. Ülkemizde ilkbaharı güzellikleriyle yaşayan illerimiz Muğla, Bodrum,  Mersin, Karabük, İzmir gibi illerimize en keyifli ilkbahar gezisi yapılabilir.

 

YAZ

Yaz, en sıcak mevsimdir. Ülkemiz de Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında görülür. Yaşadığımız en uzun günler yaz ayında gerçekleşir. Tabiatın tüm güzelliklerini faydalarını yaz ayında görürüz. Güneşten kemiklere D vitamini, deniz suyundan ve kumun insanın cildine ve bazı hastalıklara faydası olduğunundan yararlanılır. İnsanlar kısacası yaz ayına karpuz, peynir ve ekmek ayı derler ve sıcaktan daha çok tüketirler. Tarlalarda karpuz, kavun ,patates , dolmalık biber, üzüm, vişne , erik  gibi meyve ve sebzeler çıkar. Datça, Akyaka, Antalya, Çeşme, Fethiye yaz aylarında tatil yapılabilecek güzel yerlerdendir.

 

SONBAHAR 

Sonbahar yaz ile kış arasında olan mevsimdir. Ülkemiz de Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yaşanır. Sonbahar ayında hava sıcaklıkları düşer yaza göre daha soğuk yağmur ve rüzgarın ağırlıklı olduğu mevsim olur.Yaprak ve çiçekler dökülmeye gündüzler kısalmaya, geceler uzamaya başlar. Tarlalarda karnabahar, ceviz , fındık , ıspanak ve turp gibi sebzeler yetişir. Ülkemizde sonbahar da gezebilecek yerler Ağva, Kapadokya, Yedigöller, Safranbolu gibi illerimize gezi yapılabilir.

 

KIŞ

Kış mevsimi diğer aylara rağmen en soğuk ve sert geçen mevsimdir. Ülkemiz de kış mevsiminin geldiğini yağmur, kar, rüzgar ve soğukla anlarız. Ülkemiz de Aralık, Ocak ve Şubat aylarında görülür. Türkiye'de kış daha çok Doğu Anadolu bölgelerinde kış sert  görülür. Kış ayında yetişen meyve ve sebzeler; Lahana, brokoli, pırasa, havuç ve balkabağıdır. Kış ayının en keyifli yanı soba üzerinde pişen kestanelerdir. Kış ayında Uludağ, Kayseri Erciyes , Bolu Kartalkaya , Kars- Sarıkamış gibi illerimize turistik gezi ayapılabilir.

Kaynak: trhaberler.com / Gonca Bilen

 

 

 

Yorumlar