Anasayfa /  Sağlık

Metabolizmayı hızlandıran ve yaşlanmayı gerileten en iyi besinler

Orta yaşlardan itibaren vücudun kendi kendini yenilemesi giderek azalır. 50 yaşına gelince de neredeyse durur. Yaşlanma belirtileri artar, bunlar arasında da en belirgini kuşkusuz fiziksel olanlar. Ayrıca zihinsel yavaşlamayı da unutmamak gerek. Peki tüm bunların önüne geçmek mümkün mü?

Abone ol
Abone ol 23 Ekim 2017 04:58

Sağlıklı yaşam uzmanları Ersin Pamuksüzer ile Selda Terek Bilecen ‘Son Toksine Kadar’ kitabında uzun ve zihinde bir ömrün antioksidanlardan geçtiğini söylüyorlar: “Karanfil, sumak, kekik, tarçın, sorgum, zerdeçal, açai çileği, kakao, kimyon, maydanoz metabolizmayı canlandıran ve yaşlanmayı gerileten en iyi besinler.”

Orta yaşlardan itibaren vücudun kendi kendini yenilemesi giderek azalır. 50 yaşına gelince de neredeyse durur. Yaşlanma belirtileri artar, bunlar arasında da en belirgini kuşkusuz fiziksel olanlar. Ayrıca zihinsel yavaşlamayı da unutmamak gerek. Peki tüm bunların önüne geçmek mümkün mü? Sağlıklı yaşam uzmanları Ersin Pamuksüzer ile Selda Terek Bilecen, Destek Yayınları’ndan çıkan ‘Son Toksine Kadar’ isimli kitapta egzersiz yapmak, düzenli uyumak ve doğal beslenmenin önemine dikkat çekiyorlar. Bunun nedeni ise yaşlanmanın önüne geçmek, bedeni canlandırmak ve zihinde, uzun bir ömür sürmek... “Unutmayalım, her birimiz yaşlandıkça dokularımızda ve hücrelerimizde serbest radikal birikimden dolayı yıpranma hızı artıyor. Bedenin doğal sistemi bu dönemde görevini tam olarak yerine getiremiyor. Bu nedenle organlar ve dokular zamanla işlevlerini yitirmeye ve ölmeye başlıyor. Dışarıdan takviyeye ihtiyacımız var. İş işten geçmeden önlemimizi alalım” sözlerinin yer verildiği kitapta bedeni güçlendiren bolca denenmiş tavsiye yer alıyor.

Uzmanlar kitapta ayrıca ‘ORAC’ın yani ‘Oksijen Serbest Radikalleri Emme Yeteneği’nin, meyve ve sebzelerin antioksidan açısından zenginliğini gösteren değer olduğunu belirterek, günlük 3000-5000 ORAC değerine sahip besin tüketildiğinde yaşlanmaya karşı ciddi koruma sağlanacağını ifade ediyorlar. “Karanfil, sumak, kekik, tarçın, sorgum, zerdeçal, açai çileği, kakao, kimyon, maydanoz metabolizmayı canlandıran ve yaşlanmayı gerileten en iyi 10 besin” diyen uzmanların sıraladıkları bilinen, doğal ve en güçlü antioksidan gruplarından birkaçı şöyle:

Askorbik Asit (C Vitamini): Portakal, limon, kivi, domates, brokoli, ıspanak, bürüksellahanası, patates. Hastalıklara karşı direnci artırır.

Alfa tokoferol (E Vitamini): Buğday, darı, pirinç gibi tahıllarda bulunur. Ayrıca ayçiçeği yağı, mısırözü yağı ve pamukyağı gibi yağlarda, ceviz, badem ve yerfıstığı gibi kuruyemişler ile yeşil sebzelerde bulunur. Kitapta E Vitamini ile ilgili ayrıca şu satırlar not olarak düşülüyor: “Yağda kızartma ile pişirilen yemeklerdeki gıdalarda ve tahılların öğütülmesi esnasında E vitaminleri zarar görür. Bu yüzden E vitamini içeriğine sahip ürünleri yağda kızartmadan çiğ veya haşlanmış olarak ve özellikle saflaşlaştırılmamış tahıl ürünlerini tüketmek daha sağlıklıdır.”

Antosiyanin (Mor): Böğürtlen, yabanmersini, karadut, kızılcık, mor üzüm, karalahana, patlıcan, siyah kuru erik veya siyah kuru üzüm... Kanser savaşçılarıdır. Antioksidan değerleri çok yüksektir.

Beta-karoten (A Vitamini): Şeftali, kayısı, balkabağı, nektarin gibi sarı meyvelerde ve ıspanak, roka , maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. En iyi kaynağı havuçtur. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp-damar hastalıklarından korur.

Lutein: Ispanak, roka, maydanoz, dereotu, kabak, yeşil lahana, kuşkonmaz, pırasa, yeşil biber, brokoli, bürüksellahanası, yeşil elma, yeşil üzüm... Cilde güzellik ve tazelik verir.

* Koenzim q: Özellikle kanser ve belli nörolojik hastalıklara olan pozitif etkileriyle gündemdedir. Ciğer, kalp, böbrek gibi et ürünlerinde ve balıkta  yüksek oranda bulunur. Hap olarak dışarıdan da alınabilmektedir.




Yorumlar