Anasayfa /  Foto Galeri

Menopoz nedir, ne zaman girilir?

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşe Parlakgümüş, menopoza giren ve diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalığa sahip kadınların düzenli kontrol yaptırmaları tavsiyesinde bulundu.

Menopoz nedir, ne zaman girilir? - Sayfa 1

Menopoz dönemindeki kadınlar süt ve yoğurt tüketmeli

Menopoz döneminde kilo almaya bir yatkınlık oluşabileceği için hastaların beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşe Parlakgümüş, "Menopoz döneminde hastalar, karbonhidratları az, yarım yağlı süt, yoğurdu bol tüketmeli, düzenli olarak egzersiz yapmalı. Bu dönemde 1-2 yılda bir rutin mamografi kontrollerini, 3-4 yılda bir kemik yoğunluğu ölçümlerini, 2-3 yılda bir smear kontrollerini ve yıllık gaitada gizli kan testini yaptırmaları gerekir" açıklamalarını yaptı.

Menopoz nedir, ne zaman girilir? - Sayfa 2

Ortalama menopoz yaşı 51

Ortalama menopoz yaşının ortalama 51 olduğunu kaydeden Parlakgümüş, "Gebelik veya hormonal bozukluğu olmayan bir kadın 12 ay boyunca adet görülmediyse menopozda kabul edilir. Menopoz adet görmenin sona ermesidir ve doğal bir süreçtir. Her kız bebek dünyaya geldiğinde belirli bir yumurta sayısı ile dünyaya gelir. Zamanla yumurta sayısı giderek azalır. Yumurtalar belli bir sayının altına indiği zaman adetler seyrekleşir ve bir müddet sonra da kesilir. Kadınlar genellikle 40-54 yaşları arasında menopoza girerler" bilgisini verdi.

Menopoz nedir, ne zaman girilir? - Sayfa 3

Menopoza geçiş dönemi 4 yıl önce başlıyor

Menopoza geçiş dönemi, menopoz yaşından ortalama 4 yıl önce başladığını belirten Parlakgümüş, "Bu dönemde adetler seyrekleşebilir, ateş basmaları, terleme, çarpıntı, uykusuzluk, gerginlik, sinirlilik ve depresyon belirtileri olabilir" dedi.

Erken menopoza giren kadınların ise doğal menopoz yaşına kadar hormon tedavisi ve kalsiyum desteği almasını öneren Parlakgümüş, "Menopoza geçiş döneminde kanamaların sık veya yoğun olması, menopoza girmiş bir kadında tekrar kanama olması, 54 yaşından sonra halen adet görmek ve 40 yaşından önce menopoza girmek normal değildir. Psikiyatrik yardımda çocuk sahibi olamamanın ve erken menopozun getirdiği sıkıntıları azaltabilir" açıklamalarını yaptı.

Menopoz nedir, ne zaman girilir? - Sayfa 4

Kemiklerde erime ve kalp sağlığında bozulma olabilir

Parlakgümüş, "40 yaşından önce menopoza girmek normal bir süreç değildir. Menopoz döneminde görülen vajinal kuruluk, ilişki esnasında ağrı, cinsel isteksizliğe ek olarak gebe kalamama şikâyeti bulunabilir. Hastalar hissetmese de kemiklerde erime, kalp damar sağlığında bozulma olabilir. Hastaların yüzde 1’inde 40 yaşından önce menopoza giriyor. Mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum hekimi tarafından değerlendirmeyi gerektirir" şeklinde konuştu.