Anasayfa /  Ekonomi /  Memurlar

Kıdem Süresi, Memurları Farklı Etkiliyor

Devlet memurları kıdem süreleri, bazı memurların maaş ve emeklilik haklarını etkilerken bazı memurları ise sadece emeklilik hakları yönüyle etkilemektedir. 

Abone ol
Abone ol 05 Kasım 2018 12:15

Kıdem süresi; aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre alan memurlar için net maaşı artıran bir unsur olurken, ücret ve tazminat göstergesine göre veya kadro karşılığı sözleşmeye dayalı olarak alan memurlar için ise aylık net maaşı azaltan (prim kesintisini artırması sebebiyle) bir unsur olmaktadır. 

Kıdem süresi ve kıdem aylığı

Memurun kazanılmış hak aylık derecesinin belirlenmesinde esas alınan hizmet süreleri (memuriyette geçen ve geçmiş sayılan hizmet süreleri), memurun kıdem süresini oluşturmaktadır.

Kıdem süresi her tam sene (en çok 25 sene), kıdem aylık göstergesi (20) ve aylık katsayısıyla çarpımı suretiyle memurun kıdem aylığı miktarı belirlenmektedir.

Kıdem aylığının miktarı, kamu çalışanlar unvanlarına göre değil kıdem sürelerine göre değişmekte olup, kıdem senesindeki ve aylık katsayısındaki artışa bağlı olarak miktarı da artmaktadır. 

Aylık net maaşı artıran kıdem aylık

Aylıklarını; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu ve 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu hükümlerine göre alan kamu personelinin maaş hesabı yapılırken, hesaplamaya kıdem aylığı da dahil edilmekte ve bu aylık sebebiyle ilgili personelin net maaşı artmaktadır.

Hesaplanan kıdem aylığı tutarından emekli keseneği (sosyal güvenlik primi) ile gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapıldıktan sonra kalan tutar, memurun net maaşına yansımaktadır.

Aylık net maaşı azaltan kıdem aylık

Aylıklarını, ücret ve tazminat göstergesine göre veya kadro karşılığı sözleşmeye ya da idari sözleşmeye dayalı olarak alan memurların maaş hesabı yapılırken, kıdem aylıkları da hesaplanmakta, hesaplanan tutar brüt aylıklarına dahil edilmemektedir.

Hesaplanan kıdem aylığı üzerinden sadece emekli keseneği (sosyal güvenlik primi) kesintisi yapıldığından, memurun net maaşı azalması.


Yorumlar