Anasayfa /  Ekonomi /  Memurlar

Engelli emekli aylığı ve emekli ikramiyesi ne kadardır?

2008 sene öncesi memurluğa başlamış olan bir engelli, emekli olmak istediğinde ne kadar emekli aylığı ve ikramiyesi alır?

Abone ol
Abone ol 18 Kasım 2018 15:37

SORU: iyi geceler. Kadrom VHKİ. 2002 ilk işe giriş tarihi. Engelli olarak memuriyete başladım.15 yıl üzerinden özürlü olarak emekliliğe ayrılırsam maaşım ve tazminatım ne olur. (vergi indiriminden faydalanıyorum )

Emekli derecem 2/1 ( memuriyet:16 sene , daha evel ssk:3 sene ) toplam 19 sene.

CEVAP: Vergi indiriminden çalışırken yararlanmak engelli memura emeklilikte avantaj sağlar mı? Sorunuz özelinde konuyu değerlendirmekteyiz.

2008 sene Ekim ayından evel memurluğa başlamış olanlar 5434 e tabi olurlar.

5434 sayılı Kanun kurallarında engelli olarak en az % 40 rapor ile başlayanlar 15 sene hizmetlerini tamamladıklarında emekli olurlar.

Engelli olarak emekli olmak isteyenlerde yaş grubunun tamamlanması şartı yoktur.

Engelli olarak emekli olmak isteyenlerin mutlaka memur statüsünde görev yaparken bu taleplerini yapmaları gerekir.

Engelli memurlar görevde iken vergi indiriminden yararlanırlar, engelli olarak emekli olunduğunda vergi indirimi emekli aylıklarına yansıtılmaz.

Emekli aylıkları, memurun görev süresi, derecesi, kademesi, göstergesi, ek göstergesi, taban aylığı, kıdem aylığı, emeklilik tazminatı, memur maaş katsayısı gibi emekli aylığının hesaplanmasında kullanılan unsurlar üzerinden yapılır.

Engelli aylığı adı altında bir aylık bağlanma sistemi bulunmaz, engelli aylığının, engelli emekli ikramiyesinin hesaplanması da normal emeklilik aylığı, emeklilik ikramiyesi hesaplanmasıyla birebir aynıdır, hiçbir değişiklik yoktur.

Emekli olma durumunuzda (yüksek okul mezunu olduğunuz kabul edilerek ek göstergeniz 1600 olarak esas alınmıştır) mevcut memur maaş katsayısı üzerinden yaptığımız hesaplamamıza göre;

19 sene hizmetiniz üzerinden emekli aylığınız 2148 TL.

16 sene hizmetiniz üzerinden emekli ikramiyeniz 45200 TL.

Sigortalı süreleriniz hem kıdem aylığınızı hem de emekli ikramiyesine katkı sağlamaz. Sadece emekli aylık tutarınızı artırır. Şayet sigortalı süreniz kamu iş yerinde geçmiş ve kıdem tazminatı alınmamış ise emekli ikramiyeniz ilave edilmesi gerektiğini söyleyebiliriz,

Hem malulen emekliler, hem engelli olarak emekliler, hem normal emekliler, hem yaş haddinden emekliler isterlerse emekli aylık ve emekli ikramiyelerini hesaplamaları için.


Yorumlar