Anasayfa /  Ekonomi /  Memurlar

Bekçi Alımlarında İkamet ve Yaş Şartı Kaldırılsın

Bekçi olarak çalışmak isteyen adayların, yaş şartı yükseltilsin ve ikamet şartı kaldırılsın talebi var. 

Abone ol
Abone ol 10 Şubat 2019 15:09

Yaş sınırı yüksek olduğu, ikamet şartının ise olmadığı alımların yapılması talep ediliyor. Adaylar bu şartlar yüzünden mağduriyet yaşadıklarını yaş şartının memur alımı gibi 35 yaş ve yine memur alımı gibi ikamet şartı olsun istemiyorlar.

Peki, Bekçi Alımlarında Yasal Mevzuat Nasıl?

İç İşleri Bakanlığı tarafından Resmi Gazetede yayımlanmış olan bekçi alımları yasal mevzuatı belirlenmiştir. Bu durumda alımların tamamen bu şartlara uygun şekilde gerçekleşmesi sağlanacaktır.

Ancak işçilerin talepleri, ikametgah ve yaş sınırı kapsamında. İşçiler bu iki maddenin değişmesini talep ediyor. Bekçi olarak çalışacak olan kişilerin talepleri ilgili makamlara iletilecektir.

Çarşı ve Mahalle Bekçiliğine başvuracak olan adaylarda aranan şartlar

Yasal mevzuatta direkt olarak başvuru için gereken şartlar belirlenmiştir. Başvuru öncesinde kişinin bu şartları sağlayıp sağlamadığı yönünde gereken kontrolleri yapması önemlidir. İşte, sağlanması gereken şartlar.

TC vatandaşı olmak.

En az ilkokul mezunu olmak.

Askerlik görevinin tamamlanması.

Yaş olarak 18 tamamlamış – 31 yaşından gün almamış olmak.

Kamu haklarından mahrum olmamak.

Memuriyete engel bir halin olmaması.

Türk toplum telakkilerine göre şöhretli tanınmamak.

Ağır hapis ya da 6 aydan fazla hapis yatmamak.

Sağlık yönetmeliğinde belirtilmiş olan şartları sağlamak.

Silah taşımaya engeli olmamak.

Yukarıda verilen şartların sağlanmış olması gerekiyor. Bekçi alımları ve başvurusu kapsamında sunulan bu bilgilere göre kişinin şartları eksiksiz şeklide sağlaması son derece önemlidir. Bekçi olmak isteyen adaylar 31 yaş sınırının genişletilmesini talep ediyor.

Bekçi Atamaları Nasıl Yapılıyor?

Gereken aşamaların tamamlanmasından sonra illerdeki ilgili emniyet birimleri tarafından kendi iline planlanan asıl adaylara güvenlik soruşturması ve arşiv araştırılması yapılması söz konusu. 

Olumlu olan için tebligat üzerinden en geç altmış gün içinde Sağlık Yönetmeliği hükümleri gereği rapor alıp, ilindeki eğitim şube müdürlüğüne teslim etmeleri bekleniyor.

Atamalarının bekçilerin kendi illerine atama olacak şeklide belirlenmesi hususunda değişiklik isteniyor. Sadece ikametgahının olduğu ilde başvurunun gerçekleşmesi istihdam alanını kısıtlıyor olduğundan, sorun yaşanmaktadır. Bununla ilgili bekçi olarak çalışmak isteyen kişiler ikametgah şartının kaldırılmasını talep ediyor.


Yorumlar