Anasayfa /  Güncel

Mehmetçik'ten Hakurk'a pençe operasyonu karadanda başladı!

Irak’ın kuzeyindeki Hakurk’ta teröristlerin yuvalandıkları yerlerle ilgili yoğun planlama ve hazırlık çalışmalarının ardından düğmeye basıldı. Hava harekâtıyla başlayan operasyon daha sonra kara harekâtıyla desteklendi.

Abone ol
Abone ol 29 Mayıs 2019 07:04

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) dün son yılların en büyük sınır ötesi harekâtlarından birisini başlattı. Terör örgütü PKK'nın yuvalandığı Kuzey Irak'ın Hakurk bölgesine yönelik harekâta ‘Pençe' adı verildi.

Kara ve hava birliklerinin eş güdümünde icra edilen operasyon, önceki gün sınırda konuşlu topçu bataryalarının atışlarıyla başladı. Fırtına obüslerinin de bulunduğu ateş destek vasıtaları teröristlerin bulunduğu hedefleri dövdü.

İHA'LAR TESPİT ETTİ

Topçu atışlarının ardından, İnsansız Hava Araçlarının (İHA) önceden tespit ettiği noktalar, Diyarbakır ve Malatya'dan kalkan 10 adet F-16 uçağı tarafından tam isabetle vuruldu. Uzun süren hava harekâtında tanker uçakları da kullanıldı. Tanker uçaklar, hiç karaya inmeden saatlerce hava operasyonuna devam eden F-16'lara yakıt ikmali yaptı. Hava harekâtı ile PKK'nın mağara, sığınak ve mühimmat depoları imha edilirken, şu ana kadar 9 terörist etkisiz hâle getirildi. Harekâtta silahlı insansız hava araçları (SİHA) da görev aldı.

KOMANDOLAR SIZDIRILDI

Hava harekâtıyla başlayan operasyon daha sonra kara harekâtıyla desteklendi. Hakurk ve çevresini çok iyi bilen ve özel eğitim alan komando birlikleri Sikorsky tipi helikopterle bölgeye indirilirken, millî taarruz helikopteri ATAK'lar da havadan destek verdi. Gece harekâtı yapacak şekilde donanıma sahip uzman erbaşlardan oluşan komando birlikleri hedeflerin imhasına yönelik sızma harekâtı gerçekleştirdi.

AKAR YÖNETTİ

Millî Savunma Bakanı Hulûsi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal harekâtı Silahlı Kuvvetler Komuta ve Harekât Merkezinde sevk ve idare etti.

ANA HEDEF KANDİL

Güvenlik uzmanları, Kandil'e giriş kapısı olan Hakurk'a yönelik bu operasyonun nihai hedefin terör örgütün sözde ana karargâhı Kandil olduğunu, Hakurk'tan sonra sıranın Kandil'e geleceğini, harekâtın süresinin bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini belirtiliyor.

ERDOĞAN: DUALARIMIZ SİZLERLE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak'ın kuzeyindeki Hakurk'a operasyon düzenleyen Mehmetçik için mesaj yayınladı. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Terör örgütü PKK'ya göz açtırmayan kahraman Mehmetçiklerimize sınır ötesindeki bu zorlu operasyonda başarılar diliyorum. Dualarımız sizlerle. Allah yâr ve yardımcınız olsun” dedi.

HAKURK NEDEN ÖNEMLİ?

Hakurk, terör örgütü PKK'nın sözde ana kampı olan Kandil'in kapısı olarak değerlendiriliyor. Türkiye sınırlarına PKK'nın gerçekleştirdiği saldırılarda geçiş güzergâhı olarak kullanılan Hakurk, aynı zamanda terör örgütünün silah ve mühimmatını Türkiye'ye sızdırdığı bölge. Stratejik öneme sahip olan bölgenin çevresi sarp kayalıklar ve yüksek tepelerle çevrili.

TURUNCU LİSTEDEKİ TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Siirt'in Tillo içesi Çınarlısu köyükırsalında, İl Jandarma Komutanlığınca yürütülen Şehit Güvenlik Korucusu Reşit Koçak 2019-07 Operasyonu'nda 2 terörist etkisiz hâle getirildi. Öldürülen teröristlerden birinin, turuncu kategoride 600 bin lira ödülle aranan sözde Şeyhömer Dağı grubu alan sorumlusu “Ferman Gabar” kod adlı Naif Maral'ın olduğu tespit edildi. Bu arada Batman'ın Hasankeyf ilçesi Kelekci köyü kırsalında, güvenlik güçleri bir sığınağa operasyon yaptı. Sığınakta bulunan 4 terörist silahlarıyla birlikte teslim oldu. Teröristlerden, sözde mava grubu sabotajcısı ‘Mahir' kod adlı PKK'lının, 4 Ekim 2018'de Mardin Dargeçit'te bombalı saldırı sonucu 8 jandarma personelinin şehit düştüğü olayın faili olduğu belirlendi.

BAKAN SOYLU: ŞU ANDA 600'DEN AZ TERÖRİST KALDI

İstanbul Kadıköy'de Trabzon Karadenizliler Dernekleri Buluşmasına katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul'un gücünün önemine vurgu yaptı. Soylu “Biraz siyasetten anlıyorsam yüzde 100 İstanbul'un gücü Türkiye'nin istikrarını başka bir tarafa evirmeye yönelik kullanılacaktır. Ben arkadaki fotoğrafı görüyorum. İşin arkasında kimlerin olduğu çok net. Buradan sadece zaman kaybetmek ve Türkiye'nin istikrarına yönelik önemli bir tehdit çıkar” diye konuştu. Bakan Soylu, Türkiye'nin yıllarca terörle terbiye edilmeye çalışıldığını ancak doğru atılan adımlarla bunun önüne geçildiğini söyledi. Soylu “1990 ile 2000'li yıllar arasında Türkiye'nin dağlarında 12 bin ile 15 bin terörist vardı. Ben kış bitmeden 700 demiştim, şu anda 600'den az kaldı. Yılbaşından bu yana etkisiz hâle getirilen terörist sayısı da 433'e ulaştı” dedi.


Yorumlar