Anasayfa /  Sağlık

Mehmet Ceyhan: Artış devam ederse sağlık sistemimiz çöker!

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, CNN Türk'te katıldığı Tarafsız Bölge programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Abone ol
Abone ol 06 Nisan 2020 21:07

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programında açıklamalarda bulunarak, "Şu an önlemlerimizi İspanya ve İtalya'ya benzememek için almamız gerekiyor" dedi.

İşte Mehmet Ceyhan'ın açıklamalarından satır başları:

Her tanı konan 1 kişiye karşılık 10 kişi enfekte olmuş ve hastalığı geçirmiş gibi kabul etmemiz gerekiyor" "Şu anki durumda ancak yüzde 100 izolasyonu sağlayabilirsek eğri plato çizecek ve bir süre sonra da azalışa geçecektir
Henüz yoğun bakım yataklarımızın doluluk oranı yüzde 65 civarında. 100.000 kişi başına düşen yoğun bakım yatak sayımız diğer ülkelere kıyasla yüksek ancak İspanya ve İtalya'ya göre artış hızımız çok yüksek. Artışın bu şekilde devam etmesi durumunda bunu sağlık sistemi kaldırmaz
Şu an önlemlerimizi İspanya ve İtalya'ya benzememek için almamız gerekiyor
Yeni yapılan 2 hastane en kötü senaryo düşünülerek yapılıyor. Bu hastanelerin yapılıyor olması 45 gün sonra çok yüksek vaka artışı beklentisi olduğu anlamına gelmiyor. İzolasyonu maksimum seviyede devam ettirmemiz gerekiyor.
Şu anda birçok yerde vaka/ölü sayısı yanlış hesaplanıyor. Hesaplarken ölen hastaların her birine tanı konduğu andan itibaren ölümüne kadar geçen süredeki vaka sayısı ile oranlamamız gerekir. Bu, pandeminin uluslararası formülüdür. Bu veriler Sağlık Bakanlığı'nda mevcuttur.
Çin'in aldığı önlemleri herhangi bir demokratik ülkede almamız mümkün değil" "Güney Kore'de hastaların kimlik bilgileri açıklandı, son 14 gün içinde gittikleri yer bildirildi. Telefonunuz size yakın hasta kişi var mı gösterdi" "Güney Kore bu salgına hazırdı, hızlı davrandı.
Şu anda alabileceğimiz önlem izolasyondur. Halkın ikna olup evden çıkmaması gerekiyor" "Aldığımız her önlemin etkisi en erken 1 hafta sonra görülecek" "Salgının en başında halk yüzde 100 uyum gösterseydi bu sayıları zaten görmeyecektik

Yorumlar