Anasayfa /  Medya

İlbilge Hatun aslında kimdir? İlbilge Hatun nasıl öldü? İlbilge Hatun tarihte nasıl öldü?

Diriliş Ertuğrul dizisinde Hande Soral'ın canlandırdığı İlbilge Hatun Umur Bey'in kızıdır. Diriliş Ertuğrul 127.son bölümde İlbilge hatun herkesin dikkatini çekerek merak konusu oldu. Peki tarihte gerçekten İlbilge Hatun diye birisi var mı? İlbilge Hatun nasıl öldü? Detaylar haberimizde...

Abone ol
Abone ol 13 Aralık 2018 14:55

İLBİLGE HATUN KİMDİR, TARİHTE VAR MI?

İlbilge Hatun tarihte var mı sorusuna yanıt vererek başlayacak olursak, İlbilge Hatun tarihte vardır. Ancak, Diriliş Ertuğrul dizisindeki tarihte yaşamamıştır. İlbilge Hatun, Göktürk döneminde dünyaya gelmiş, İlteriş Kutlug Kağan'ın eşidir. İlbilge Hatun'un eşi, Göktürk Devleti'ni yeniden kuran Kağan olarak bilinir. İlbilge Hatun'un çocuğu Bilge Kağan'dır.

İlbilge Hatun, Orhun Kitabeleri içinde de yer almaktadır. Orhun Kitabeleri'nde İlteriş Kutlug Kağan'ın en büyük destekçisinin, İlbilge Hatun olduğu belirtilmiştir. İlbilge Hatun'un torunları Yollıg Tigin, Bilge Kutluk Tengri Kağan'dır.

İLBİLGE HATUN NASIL ÖLDÜ?

Diriliş Ertuğrul hayranları, İlbilge Hatun'un nasıl öldüğünü de merak ediyor. Ancak İlbilge Hatun'un ölümüne ilişkin herhangi bir bilgi bulunmuyor. İlbilge Hatun'un tarihte nerede, nasıl öldüğüne dair herhangi bir bilgi akışı yer almıyor.



OĞLU BİLGE KAĞAN KİMDİR?



Bilge Kağan, İkinci Göktürk Kağanlığı'nın kağanlarındandır. Türk tarihinin en önemli figürlerinden biri olarak değerlendirilir. Babası Göktürk Devleti'ni yeniden kuran İlteriş Kutlug Kağan, annesi İlbilge Hatun'dur. 8 yaşında babasını yitiren Bilge Kağan, 24 yıl boyunca Göktürk Devletikağanlığı yapan amcası Kapağan Kağan'ın elinde büyüdü. Bilge Kağan döneminde Göktürk Devleti'nin sınırları Çin'in Şan-Tung ovasından, İç Asya'da Karaşar bölgesine, kuzeyde Bayırku sahasından Ani Irmağı havalisi ve Batı Demir Kapı'ya (Ceyhun Irmağı'nın yakınında Semerkand-Belh yolu üzerinde) kadar ulaştı.

.


Yorumlar