Anasayfa /  Foto Galeri

Maskeyle nefes almakta güçlük çekiyorsanız nedeni bu 4 hastalık olabilir!

“Maske nedeniyle nefes alamıyorum...” Covid-19 pandemi sürecinde bu yakınmayı çevremizde sıkça duyar olduk. Siz de solunum güçlüğü nedeniyle maske takmakta zorlanıyor musunuz? Yanıtınız ‘evet’ ise dikkat! Nefes almakta güçlük çekmenizin nedeni ‘maske’ değil, burnunuzdan kaynaklı bir sağlık problemi olabilir!

Maskeyle nefes almakta güçlük çekiyorsanız nedeni bu 4 hastalık olabilir! - Sayfa 1

Tüm dünyayı sarsan Covid-19 pandemisinde maske kullanımının çok ciddi koruyucu etkisi olduğunu ve yaşamsal önem taşıdığını artık hepimiz biliyoruz..

Maskeyle nefes almakta güçlük çekiyorsanız nedeni bu 4 hastalık olabilir! - Sayfa 2

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Altuğ Özagar bu nedenle maskeyle nefes almakta zorlanan kişilerin mutlaka bir hekime başvurmaları gerektiği uyarısında bulunarak, "Nefes alma organımız burundur. Burun sayesinde hava, konkaların ve septumun geniş mukozal yüzeyleri tarafından ısıtılıyor, neredeyse tamamen nemlendiriliyor ve büyük oranda filtre ediliyor. Dolayısıyla burun solunumun yetersizliği veya sadece ağız solunumu, tüm bu fonksiyonların kaybına veya azalması yol açıyor. Kuru, serin ve filtre edilmemiş havanın boğazdan geçerek akciğerlere ulaşması da üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabiliyor" dedi. Peki burnumuzdaki hangi problemler maskeyle nefes almayı çekilmez hale getirebiliyor?

Maskeyle nefes almakta güçlük çekiyorsanız nedeni bu 4 hastalık olabilir! - Sayfa 3

SEPTUM DEVİASYONU

Septum deviasyonu; burnu ikiye bölen ve kıkırdak ile ince bir kemikten oluşan bölmenin eğri olması anlamına geliyor. Bu bölmedeki deformasyonlar burundan nefes alma sorunu yaratıyor. Sürekli maske kullanımı zaten sorunlu olan nazal solunumu azaltıp, oral solunumu artırıyor. Bu durum da kuru ve temizlenmemiş havanın boğazla direkt temasının artmasına ve boğazda farenjite yol açabiliyor. Bu nedenle eğri olan alanın cerrahi olarak düzeltilmesi çok önemli.

Maskeyle nefes almakta güçlük çekiyorsanız nedeni bu 4 hastalık olabilir! - Sayfa 4

KONKALAR (BURUN ETLERİ)

Burun anatomisinde septum dışında göze çarpan ikinci oluşum, burun boşluğunun yan duvarlarında boylu boyunca uzanan ve 'konka' olarak adlandırılan burun etleri oluyor. Konka boyutlarının büyük olmasına 'konka hipertrofisi' deniyor.