Anasayfa /  Popüler  /  Kim kimdir

Martı kurucusu ve CEO'su Oğuz Alper Öktem kimdir, nerelidir?

Türkiye’de ilk paylaşımlı e-scooter hizmeti sunan girişim Martı’nın kurucusu ve CEO'su Oğuz Alper Öktem’dir. Peki Oğuz Alper Öktem kimdir, nerelidir ve kaç yaşında? İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 15 Kasım 2022 19:00

Oğuz Alper Öktem, 2018 yılında elektrikli scooter kullanımı hizmet uygulaması Martı ile dikkat çeken genç girişimcidir. Türkiye’de bu alanda faaliyet gösteren yedi farklı marka gelişmiştir. Ancak Martı, Türkiye’de ilk olması ve popülerliği ile dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra Türkiye’de bir ilke imza atan genç girişimci Oğuz Alper Öktem’in kim olduğu da merak konusu.

Peki Martı nedir? Martı’nın hikayesi nasıl başladı? Kurucusu Oğuz Alper Öktem kimdir? Martı nasıl kuruldu? Başarılı olmayı nasıl başardı? Eğer sizde bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız bu içeriğimiz tam size göre olacaktır. Şimdi ‘Oğuz Alper Öktem’ kimdir sorusunun cevabı ile başlayalım.

Oğuz Alper Öktem Kimdir?

Oğuz Alper Öktem, iş insanı ve girişimcidir. Öktem, Türkiye’nin ilk paylaşımlı elektrikli scooter girişimi Martı’nın kurucu ortağı ve CEO’sudur. 2018 yılında en dikkat çeken start-up projelerden biri olmuştur. Türkiye’nin pek çok bölgesinde görülen elektrikli scooter’lar ile karşımıza çıkıyor. Bu hizmeti kullanan kullanıcıların aklına gelen sorulardan biri de girişimin kurucusunun kim olduğu. Martı’nın kurucu ortağı Oğuz Alper Öktem kimdir? Öktem’in hikayesine gelin yakından bakalım.

Aslen Kocaeli Herekeli olan Öktem, 10 Ocak 1991 doğumludur. Öktem’in babası halıcılık ile ilgilenen bir esnaftır. Bu sebeple Öktem’in çocukluk ve gençlik yılları ticaret ile iç içe geçmiştir. Babasının Kuşadası limanında bir dükkanı olduğunu söyleyen Öktem, çocukluğunun orada çalışarak geçtiğini ifade ediyor. Yaklaşık 8 yaşından beri çalışan, aynı zamanda zeki bir çocuk olması ile biliniyor.

Lise dönemini İstanbul’da okuyan Öktem, Vehbi Koç Vakfı Koç Özel Lisesi’nde tam burslu olarak eğitimini tamamlamıştır. Ayrıca bu burs, lise eğitimi boyunca Kıraca Vakfı ve Vehbi Koç Vakfı tarafından finanse edilmiştir. Hatta o dönemlerde Öktem, yetenekli ve başarılı bir öğrenci olarak matematik derslerine yoğunlaşmıştır.

Bunun yanı sıra öğrenci birliği ile yakından ilgilenen ve dönem başkanlığı yapan bir öğrenci olmuştur. Aynı zamanda lise yıllarında boş vakitlerini iyi değerlendirmiştir. Öktem, boş vakitlerinde ekonomi bilimi ile ilgili kitap ve makaleler okumuştur. Ayrıca piyasaları da yakından takip etmek için vakit ayırmıştır. Ekonomi alanına ilgi duyan Öktem, bu sebeple lisans eğitimini bu alan üzerine tamamlamıştır.

Daha sonrasında üniversite eğitimi için Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşmiştir. ABD’de Chicago Üniversitesi’nden 2012 yılında mezun olmuştur. Lisans eğitimini Ekonomi Bölümü’nde tamamlamıştır. Ayrıca Öktem, bu 4 senelik lisans eğitimini üç sene içerisinde onur derecesi ile bitirmiştir.

Daha sonra yüksek lisans eğitimi de alan Öktem, İngiltere’de Londra şehrine yerleşmiştir. Burada Londra Ekonomi Okulu’nda Siyasal Ekonomi Bölümü’nde eğitim almıştır. London School of Economics (LSE)’den ise 2014 yılında mezun olmuştur. Öktem, yüksek lisans için Londra’da bulunduğu dönem LSE Turkish Society’de başkan olarak görev almıştır. Hatta, siyasi oyunlar teorisi üzerine master yapmıştır. Peki Öktem’in kariyeri nasıl başladı?

Öktem’in Kariyeri

Oğuz Alper Öktem, başarılı bir eğitim hayatı geçirmiştir. Eğitimlerinin ardından zaman kaybetmeden iş hayatına atılmıştır. Yüksek lisans eğitim döneminde İngiltere’de buluna Öktem’in ilk iş yeri de burada olmuştur. Kariyer hayatına ilk adımını İngiltere’nin Londra şehrinde bulunan Deutsche Bank’ında göreve başlayarak atmıştır. Deutsche Bank’da nükleer enerji şirketleri üzerine çalışmalar yürütmüştür. Bu şirkette Summer Analyst olarak dört aylık gibi bir kısa süre içinde görev almıştır. Daha sonra buradaki görevinden ayrılan Öktem, 2014 yılında Türkiye’ye dönmeye karar vermiştir.

Türkiye’ye kesin bir dönüş yapan Öktem, kariyerine burada devam etme kararı almıştır. İlk olarak McKinsey & Company’den iş teklifi almıştır. Ancak McKinsey’de yalnızca bir gün çalışmıştır. Burada danışmanlık şirketlerinin kendi karakterine uygun olmadığını fark etmiştir. Türkiye’deki asıl kariyeri ise Doğan Holding çatısı altında bulunan BluTV ile başlamıştır. Aydın Doğan Yalçındağ’ın kurucusu olduğu BluTV şirketinde görev almıştır.

Aydın Doğan Yalçındağ, Öktem’in yakın arkadaşıdır. BluTV şirketini birlikte ekip içerisinde yer alan birkaç kişi ile kurmuşlardır. Şirkette iki yıl ‘Chief Operating Officer’ olarak çalışmıştır. 2017 yılından itibaren de Kolektif House çatısı altında yatırımcı olarak yer almaktadır. 50 milyon dolarlık bir yatırım fonu yönetmiştir. Son olarak ise 2018 yılında yepyeni bir girişim ile sesini duyuran Öktem karşımıza çıkmaktadır. Oğuz Alper Öktem, Martı İleri Teknoloji şirketinin kurucusudur.

 

Etiketler oğuz alper öktem
Yorumlar