Anasayfa /  Foto Galeri

Martenikça ne demek, anlamı nedir?

1 Mart, Marteniçkalarınızı taktınız mı? Mart ayının başlamasıyla birlikte Balkan ve Trakya coğrafyasında kırmızı-beyaz iplerden örülmüş bilekler takılıyor. Marteniçka, martenitsa, martipi gibi isimlerle anılan marteniçka bileklikleri Mart ayının başlamasıyla birlikte yine gündem oldu. Peki, Martenikça ne demek, anlamı nedir? İşte Marteniçka hikayesi...

Martenikça ne demek, anlamı nedir? - Sayfa 1

Balkan halkları ve Balkan göçmenleri bugün kırmızı beyaz iplerden örülmüş bileklikler, süslemeler ve figürlerle baharı karşılıyor. Eski bir Balkan gelleneği olan Marteniçka, Balkanlarda ve Trakya'da hala geçerliliğini korumaya devam eden bir gelenek. Peki her sene Mart ayında yeniden gündeme gelen Marteniçka nedir? Martipi, Martenitsa, Martenikça ne demek, anlamı nedir? İşte Marteniçka hikayesi...

Martenikça ne demek, anlamı nedir? - Sayfa 2

MARTENİÇKA NEDİR?

Marteniçka, Martipi ya da Martenitsa, Balkan ve Trakya coğrafyasında 1 Mart'tan itibaren Mart ayı boyunca bileklere takılan bilekliklere ve süslemelere verilen isimdir. Eski bir Bulgar geleneği olarak bilinse de Marteniçka, tüm Balkan coğrafyasında bilinen hatta Türkiye'de de Balkan göçmenleri sebebiyle her sene kutlanan bir bahar ritüelidir.

Martenikça ne demek, anlamı nedir? - Sayfa 3

Doğa takvimine göre Şubat ayının sonunda leyleklerin göç için yola çıktığı biliniyor. Leyleklerin göç için yola çıkması baharın gelişinin bi göstergesi kabul ediliyor. Mart ayında kırmızı ve beyaz iplerle hazırlanmış bu bileklikler ve süsler iyilik, sağlık, bereket dilekleriyle bileklere bağlanıyor ve Mart ayı boyunca bileklerde kalıyor. Mart ayında senenin ilk leyleği görüldüğü zaman bileklerden çıkarılıp meyve veren bir ağaca bağlanıyor. Mart ayında leylek görülürse marteniçka takılırken dilenen dileklerin gerçekleşeceğine inanılıyor.

MARTENİÇKA HİKAYESİ NEDİR?

Bulgaristan folkloründe Marteniçkaya dair çeşitli efsaneler anlatılır. Bunlardan biri de Baba Marta'dır. Bulgarlart 1 Mart'tan itibaren Baba Marta (Marta Nine) günlerinin başladığına inanırlar. Baba Marta - Marta Nine, günümüze kadar korunmuş en saygın geleneklerden biridir. Bu takılar, meyve ağaçlarına, evlere, ev hayvanlarına da takılırlar. Bu şekilde yeni başlayan tarım yılının da bereketli ve verimli olması için dilekler tutulur.

Martenikça ne demek, anlamı nedir? - Sayfa 4

İlk martenitsalar, başka takı ve detaylar kullanmadan, sadece kırmızı beyaz ipliklerden yapılırmış ve nazardan korunmak için insanlara ve hayvanlara takılırmış. Bazı bölgelerde bu bükülmüş kırmızı-beyaz sicime altın veya gümüş para bağlanırmış, bu da hastalıklardan korunmak için bir simge olarak kullanılırmış.