Anasayfa /  Teknoloji

Mars'a ayak basan InSight uzaydan nasıl görüntülendi?

Mars hakkında bilgiler toplamak üzere gezegene iniş yapan InSight uzay aracı uzaydan görüntülendi. İniş sırasında ayrılan ısı kalkanı ve paraşüt de Mars yüzeyinde fotoğraflandı. Fotoğraflar, NASA’nın bir başka uzay aracı olan Mars Keşif Yörünge Aracı tarafından çekilerek dünyaya gönderildi.

Abone ol
Abone ol 20 Aralık 2018 00:06

Geçtiğimiz günlerde Mars gezegenine iniş yaparak büyük ses getiren NASA’nın InSight uzay aracı ve inişte ayrılan parçalar, gezegenin yörüngesine daha önce oturtulmuş olan keşif aracı tarafından uzaydan görüntülendi. Büyük heyecan yaratan görüntüler, InSight’ın tam olarak nereye indiğinin anlaşılması açısından önem taşıyor.

Mars Reconnaissance Orbiter nedir?

Kısa adı MRO olan Mars Keşif Yörünge Aracı (Mars Reconnaissance Orbiter) NASA tarafından gezegene gönderilmiş araçlardan biri. Gezegenin yörüngesinde dönerek gözlemler yapması amacını taşıyan insansız uzay aracı 12 Ağustos 2005’te dünyadan ayrıldı, 10 Mart 2006’da ise yörüngeye oturdu. Asli görev süresi 2 yıl olarak planlanan araç; 13 yıla yakın süredir gezegenin yüzeyini görüntüleyerek sonraki görevler için uygun iniş noktalarının belirlenmesine yardımcı oluyor.

MRO Mars yörüngesinde dönerken InSight aracının indiği nokta yanında, aracın atmosfere girerken korunmak amacıyla kullandığı, iniş sırasında araçtan ayrılan ısı kalkanını ve yine aracın inişi sırasında hızını yavaşlatmak için kullandığı paraşütü görüntüledi.

InSight heyecan yaratmaya devam ediyor

Kasım ayının 26’sında gezegene iniş yapmış olan InSight, Mars hakkında şimdiye kadar elde edilmemiş birçok bilgiye ulaşmayı amaçlıyor. Araç inişinden birkaç gün sonra dünyaya ilk net fotoğrafını göndermiş, bu olay bütün dünyada heyecan ve sevinç yaratmıştı.

InSight yakın zamanda ise güneş panellerinde Mars rüzgarının çıkardığı titreşimlerin sese dönüştürülmesi ile yine bir ilke imza atmıştı. Araçtaki sismik sensörlerin, rüzgarın oluşturduğu hafif sarsıntıları kaydetmesi ve dünyaya göndermesi sonrasında bu veri ses kaydına dönüştürülmüş ve gezegen yüzeyinden kaydedilen ilk ses olarak tarihe geçmişti.


Yorumlar