Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Marmara fay hattı nerede? Fay hattı sorgulaması nasıl yapılır?

Dün sabah saatlerinde Düzce'de meydana gelen depremin ardından Türkiye fay hattı haritası merak konusu oldu. Binlerce vatandaş Fay hattı sorgulamanın nasıl yapıldığını araştırıyor. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 24 Kasım 2022 00:27

Dün sabah saatlerinde Düzce'de meydana gelen depremin ardından Türkiye fay hattı haritası merak konusu oldu. Binlerce vatandaş Fay hattı sorgulamanın nasıl yapıldığını araştırıyor. İşte detaylar...

TÜRKİYE FAY HATTI HARİTASI
En son 1996 senesinde yürürlüğe giren Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenmiş, 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı (mükerrer) Resmi Gazete' de yayımlanmıştır. Yeni harita 1 Ocak 2019 yılında yürürlüğe girmiştir.

Proje, AFAD başkanlığınca yürütülmekte olan Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) kapsamında desteklenmiştir. Ayrıca, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) da destek vermiştir. Ayrıca "Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği" de aynı tarihli RG'de yayınlanmış olup, eş zamanlı şekilde yürürlüğe girmiştir.

Yeni harita en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ve yeni nesil matematiksel modeller baz alınarak çok daha fazla ve ayrıntılı veriyle hazırlanmıştır. Yeni haritada, bir önceki haritadan farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri verilmiş ve "deprem bölgesi" kavramı ortadan kaldırılmıştır.

Deprem tehlike haritası RİSK haritası yerine geçmez. RİSK haritası olması için bu tehlike haritası üzerinde yapıların, nüfusun deprem anında etkilenme durumunu bilmek, ekonomik kayıpları ön görmek ve depremin çevreye vereceği zararları hesaplayıp bu zarar ve kayıp sonuçlarını gösteren harita oluşturmak gerekir.

Yeni harita, AFAD Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) tarafından desteklenen 'Türkiye Sismik Tehlike Haritasının Güncellenmesi' başlıklı proje ile kamu ve üniversite işbirliği bünyesinde hazırlanmıştır.

EVİMİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR MU?
Maden Teknik ve Araştırma Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yayınlanan yenilenmiş diri fay hatları haritası deprem fay hatlarıyla alakalı birçok bilgiye ışık tutuyor. MTA'nın resmi internet sayfasında yer alan kısımdan evinizin altından ya da yakın konumundan fay hattı geçip geçmediğini öğrenebilirsiniz.

Yorumlar