Anasayfa /  Güncel

Mahkemeden Melih Gökçek'e kötü haber!

Melih Gökçek döneminde hazırlanan ve Ankara Adliyesi’nin yıkılarak yerine Ulaşım Transfer Merkezi yapılmasını öngören imar planı, yargı kararıyla iptal edildi.

Abone ol
Abone ol 24 Ocak 2020 19:18

Melih Gökçek döneminde hazırlanan ve Ankara Adliyesi’nin yıkılarak yerine Ulaşım Transfer Merkezi yapılmasını öngören imar planı, yargı kararıyla iptal edildi. Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi’nin başvurusu üzerine alınan iptal kararı Bölge İdare Mahkemesi’nce verildi.

Birgün'de yer alan habere göre; TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Ankara Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Melih Gökçek döneminde hazırlanan bir imar planın daha iptal edildiğini açıkladı.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 14 Şubat 2017 tarihinde onaylanan Ankara Adliyesi’nin yıkılarak yerine Ulaşım Transfer Merkezi tasarlanmasına ilişkin imar planı değişikliklerinin Bölge İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiği belirtildi.

ŞPO Ankara Şubesi’nden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Adliye binasının yıkımını içeren bu plan değişikliği Ankara’nın karşı karşıya kaldığı birçok planlama sorununun düğümlendiği bir örneğe karşılık gelmektedir. Adliye binası gibi önemli bir kamu kurumunun yer seçimi hem kentsel hem de toplumsal açıdan önem taşımaktadır. Adliye binaları, hukuk tarihine olduğu kadar ülkenin sosyal, kültürel ve siyaset tarihine de tanıklık ederler. Binanın yapılışı, kent içerisindeki konumu ve ulaşılabilirliği, ilişkili olduğu diğer kullanımlarla mekânsal ilişkisi ve mimarisi insana verilen değeri ortaya koymaktadır.”

 

'MEVCUT YERİNDE YENİ BİR MİMARİ PROGRAM'

Açıklamada Ankara’da geniş bir adliye binasına ihtiyaç olduğu da belirtilerek, “Adalet Sarayı’na ilişkin açtığımız davaya ait bilirkişi raporunda bu ihtiyaca yönelik olarak şehircilik ilkeleri ve kamusal yararlar doğrultusunda anlamlı bir cevap oluşturulmuştur. Bu raporda birçok ülkenin adliye binası incelenerek Ankara’nın ihtiyacı olan adliye mekanının, mevcut konumunda oluşturulacak yeni bir mimari program doğrultusunda başarıyla tasarlanabileceği vurgulanmıştır” ifadelerine yer verildi.

'RANT HIRSININ BİR ÖRNEĞİDİR'

ŞPO’nun açıklaması şöyle devam etti:

“Günübirlik ziyaretçi sayısının yüksek olduğu Ankara Adliyesi’nin yerinin güçlü ulaşım ilişkileri, bağlantıları ile birlikte kurgulanması esastır. Yargı kararı ile Ankara Adliyesi’nin gerek tarihsel ve simgesel potansiyeli gerek kent bütünüyle kurduğu ilişki itibariyle bugünkü yerinde kalması uygun bulunmuştur. Yargı kararı sonucu iptal edilen bu plan kararı göstermektedir ki, çağdaş devleti temsil eden üç kuvvetten biri olan yargının kamusal alandaki konumu ‘uygun yeterli büyüklükte bir alanın varlığı’ konusuna indirgenmiştir. Bununla birlikte yerine yapılmak istenen ‘ulaşım transfer merkezi’ projesi de Başkentte kent bütününü etkileyen kullanım değişikliği ve ulaşım karalarının nasıl parçacıl kararlarla altüst edilebildiğinin ve bitmek bilmeyen rant üretim hırsının bir örneğidir.”

Yorumlar