Anasayfa /  Magazin

Yeşilçam'ın usta sanatçısı Ayşen Gruda son yolculuğuna uğurlandı!

Gruda için öğle vakti Zincirlikuyu Camii'nde tören düzenlendi. Taziyeleri cami avlusunda kızı Elvan Gruda, torunu Emre Gruda, eski eşi Yılmaz Gruda, kardeşleri Ayben ve Ayten Erman kabul etti. Cenaze törenine TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Gürsel Tekin, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, sanatçılar Erol Evgin, Rasim Öztekin, Nevra Serezli, Aydemir Akbaş, Ali Sunal, Müjdat Gezen ile sanat ve siyaset camiasında birçok isim, sevenleri ve yakınları katıldı. Cuma namazının ardından Gruda için cenaze namazı kılındı, helallik alındı.

Abone ol
Abone ol 25 Ocak 2019 16:05

 “ÇOK DEĞER VERDİĞİM DOSTUM, ÇOK ŞEY ÖĞRENDİĞİM BİR İNSANDI, ANNEANNEMDİ”

Tören öncesi kızı Elvan Gruda, annesinin Türk bayrağına sarılı tabutunun başında gözyaşları içinde bekledi. Torunu Emre Gruda, "Çok garip hissediyorum. Çok değer verdiğim dostum, çok şey öğrendiğim bir insandı, anneannemdi. Bu ülkenin de annesiydi, değer verdiği bir insandı. Bugün onun isteği olan toplumun her kesiminde, kucakladığı herkes birlikte uğurluyor. Hepimizin başı sağ olsun" diye konuştu. Kardeşi Ayben Erman da "O kadar üzgünüm ki nasıl anlatayım, ablam gitti, öldü. Bunun daha ötesi yok" dedi.

BİNALİ YILDIRIM DA KATILDI

TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binalı Yıldırım, Ayşen Gruda'nın yaşamını yitirmesine ilişkin, "Sanat camiamıza başsağlığı diliyorum. Böyle insanlar kolay yetişmiyor, dolayısıyla ülkemiz ve sanat camiamız için büyük bir kayıptır. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun." dedi.

Yıldırım, usta sanatçı Gruda'nın Zincirlikuyu Mezarlığındaki Zincirlikuyu Camisi'nde kılınan cenaze namazına katıldı.

Namaz öncesine gazetecilere açıklamada bulunan Yıldırım, şöyle konuştu: 

"Tiyatro ve sinema sanatçısı, hepimizin 'domates güzeli' diye filmleriyle aklımızda yer etmiş tiyatro ve kültür-sanat dünyamıza büyük eserler kazandırmış bir sanatçı hakkın rahmetine kavuştu. Ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Sanat camiamıza başsağlığı diliyorum. Böyle insanlar kolay yetişmiyor, dolayısıyla ülkemiz ve sanat camiamız için büyük bir kayıptır. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Son görevimizi yapmak için buradayız."

Yıldırım, gazetecilerin Türk sinemasının büyük oyuncularının birer birer vefat ettiğini hatırlatması üzerine, "İnsanlar doğar, büyür, yaşar ve nihayet dünyasını değiştirir. Bu hayatın vazgeçilmez bir kaidesidir. Her canlı ölümü tadacaktır diye bizim inancımıza göre ayet vardır. Dolayısıyla Allah o günümüzde yardımcımız olsun." şeklinde konuştu.

"BİZLER İÇİN ÇOK BÜYÜK KAYIP"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise "Maalesef çok eski değerlerimizi, sinemayı bize sevdiren en büyük değerlerimizi yavaş yavaş kaybediyoruz. Sanat camiası için toplum için o zamanın gençleri için yani bizler için çok büyük kayıp. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun." dedi.

Ersoy, birçok Yeşilçam oyuncusunun yaşamını yitirdiğinin ifade edilmesi üzerine şunları kaydetti:

"Yapacak bir şey yok, Allah herkese sıralı ölüm nasip etsin. Bizim görevimiz onları anlarıyla yad etmek ve yaşatmak. Önemli olan yeni sanatçıların yetişmesi için gerekli ortamı yaratmak, bunu devam ettirmek, sürekli hale getirmek. Onla ilgili gerekli düzenlemeleri, yasaları yaptık, Meclis'ten geçirdik. İnşallah yeni sanatçılara vesile olması için elimizden gerekeni yapacağız. Yapacak bir şey yok, Ayşen Gruda’yı kaybettik, geri kalanlara Allah uzun ömür versin."

“ONUN KADAR GÜZEL DİNLEYEN BÜYÜK, USTA SANATÇI GELMEZ”

Sanatçı Volkan Severcan, "1984’ten beri beraber oynuyoruz, çalışıyoruz, hayatı beraber geçiriyoruz. Bizim için sadece oyuncu arkadaşımız değil, ailemizin bir parçası. Türkiye için de çok büyük bir kayıp" dedi.

Nevra Serezli, "Cumhuriyet kadını, entelektüel, dost, oyuncu, müthiş bir insandı. Hakikaten Ayşen’i anlatmak çok üzün sürer. Komedyendi, komediyi çok iyi bilirdi. Çok güzel anılarımız oldu. Ayşen’in gidişi beni çok sarstı" şeklinde konuştu.  Aydemir Akbaş, "Bir filme başlayacağım zaman, senaryoda ilk rol verdiğim insan Ayşen'di. Onun üstüne oyuncu gelmedi. Kim 'ben komedyenim' diyorsa oturup biraz düşünsün. Ayşen yeri doldurulmayacak insanlardan biri" dedi.

Sanatçı Rasim Öztekin, "Türkiye çok önemli bir kayıp verdi. Sinemanın, tiyatronun başı sağ olsun" diye konuştu. Müjdat Gezen, bütün sevenlerine baş sağlığı dileyerek, "Böyle günde konuşmalar klasiktir, üzüntülüyüz" dedi.

Erol Evgin, Ayşen Gruda ile neredeyse bin gece sahne ve kulis paylaştığını belirterek,"Çok değerli çok büyük sanatçı dostumdu. Hastalığını takip ediyorduk. Genç yaşta diyeceğim çünkü 90’lı, 100’lü yaşlardan söz edildiği günümüzde 70’li yaşlar neredeyse orta yaş kabul ediliyor. Ben müzikal oynarken, tiyatro sanatçısı olmadığım için Ayşen ve Adile ablaya danışırdım. Ayşen bana çok güzel bilgiler anlatırdı tiyatro ile ilgili. 'Tiyatro dinleme sanatıdır da' derdi. Onun kadar güzel dinleyen büyük, usta sanatçı gelmez. Boşluğunu doldurmak çok zor" şeklinde konuştu.

“HEPİMİZİN ÇOCUKLUĞUYDU”

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da "Bu toprakların en kıymet verdiği sanatçılarımızdan ve hakikaten sanatçı olan, yıllar boyunca unutulmayacak olan Ayşen Gruda’yı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Hepimizin başı sağ olsun” derken, Sezgin Tanrıkulu ise, "Hepimizin çocukluğuydu. Halkın sanatçısıydı. Allah'tan rahmet diliyorum" şeklinde konuştu.

Gürsel Tekin, "Bizlerin bu oyuncuların  tamamı bizlerin ablaları, ağabeyleri gibiydi. Hepimizin baş tacı olmuştu. Yıllar geçmesine rağmen onların filmlerini özlemle izliyoruz. Hayat böyle işte, bir gün son oluyor” dedi. CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi "Hayatımızda hep vardı. Hayatımızı güzelleştiren bir insandı. Sempatik ve güler yüzlüydü, sevgi doluydu. Allah rahmet eylesin" diye konuştu.

ALKIŞLARLA UĞURLANDI

Ayşen Gruda cenaze töreninin ardından dua ve alkışlarla uğurlandı. Gruda, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

"HEP HALKIM DEDİ"

Gruda'nın eski eşi Yılmaz Gruda NTV canlı yayınında duygularını şöyle ifade etti: Bizim aramızda hep saygı vardı. Bu durumda konuşmak zor oluyor... Çok büyük bir yetenekti. Sevdiği Türk halkı onu aldı bağrına bastı zirveye oturttu. Hep halkım dedi. Şimdi onlara Allahaısmarladık dedi...

Gözümün önünde binlerce resim var. Büyük bir yetenekti. Türk halkı onu bağrına bastı ve zirveye oturttu. Şimdi o zirveden yolcu. toprağı bol olsun, ışık içinde yatsın.

Yeneceğine inandık, zorlandı. Her şey bir yere kadardı. Tanrının istediği oluyor. En güzel şekilde yanına aldı. Soyadımı taşımasından memnundum. O adla yürüdü çünkü... Çok ilkler yaptık onunla. Kabul etmek lazım ki çok sevdiğim kızımın da annesi. Güzel Yiğit'İn anneannesiydi. madem ki benim soyadımla ad yaptı. Onunla da yürüyebilir. Halk onu öyle uğurladı..."

KALKIP GELMELİYDİNİZ...

Eski eşi ayrıca kırgınlığını da şu sözlerle ifade etti: Büyük oyuncularla oynadı, o büyük oyuncuların hiçbiri burada yok. Burada olmaları lazımdı, gerekliydi ama yoklar. Ben kendi adıma ve onlar adına doğrusu utanıyorum. Kalkıp gelmeliydiniz, onu gazetelerde uğurlamak yerine; onun tabutun başına gelip, “Güle güle kızım, güle güle Ayşen” demelilerdi. Ben onlara çok çok kırgınım…"

Gruda'nın kızı Elvan Gruda ise yaptığı açıklamada "O zaten harika bir sanatçıydı. Gurur var özlem var... Tüm Türkiye'nin başı sağolsun. Bizimle birlikte olan herkese teşekkür ederiz. Ayşen Gruda'nın değerinin hepimiz farkındayız."

Gruda'nın kardeşi Alben Erman ise "Bana hastalığı söylenmedi. Ben her şeyi bir an önce öğrendim. Çok sinsi bir hastalık..." dedi.

CENAZEDE FOTOĞRAF ÇEKİLME KAVGASI ÇIKTI

Demet Evgar, Ceren Moray ve usta oyuncuların bir arada olduğu grupla birçok kişi fotoğraf çekilmek istedi.

Fotoğraf çekme taleplerine cevap vermeyen Demet Evgar’a bir kadın "Selam bile vermiyorsunuz. Nasıl insanlarsınız siz! Ne olacak çocuklar fotoğraf çekilse" diye tepki gösterdi.

Demet Evgar sessizliğini korurken usta oyunculardan Işıl Yücesoy olaya sessiz kalamadı. Kadının talebine kızan Yücesoy, “Siz buraya fotoğraf çekilmeye gelmişsiniz ama bizim acımız var. Lütfen saygı duyun” diye tepki gösterdi.



Yorumlar