Anasayfa /  Magazin

Ebru Gündeş kaçak yalıdan beraat etti

Beykoz Kanlıca’daki yalısını kanuna aykırı olarak tadilat yapan Ebru Gündeş hakkında mahkeme son kararını verdi.

Abone ol
Abone ol 11 Mart 2019 22:36

ABD'de yolsuzluk, kara para aklama gibi suçlardan yargılanan Rıza Sarraf'ın eşi Ebru Gündeş hakkında mahkeme Beykoz'daki yalı için kararını verdi. Beykoz Kanlıca'daki yalılarında, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırı tadilat yaptırdığı iddiasıyla Ebru Gündeş ve bu işleri yaptığı belirlenen Hakkı Süha Gökdemir'in 3'er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın karar duruşması görüldü.

19Ebru Gündeş kaçak yalıdan beraat etti - Sayfa 2

Beykoz 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya sanık Ebru Gündeş katılmadı. Gündeş celse arası mahkemeye gelerek ifade verdi. “Tadilat zamanı il dışı konserdeydim. Tadilat ve tamiratlarla ilgili talimatım yoktur” dedi. Avukatı Begüm Can Gürel ise celse arası verdikleri savunmayı tekrar ettiklerini belirtti.

Ebru Gündeş kaçak yalıdan beraat etti - Sayfa 3

Rıza, Ebru'nun adına kredi çekti:Gürsel, “Parsellerden birisinin müvekkilim adına kayıtlı olmasının tek sebebi o dönemde müvekkilimin eşi Rıza Sarraf adına bankadan 2 kredi çıkmaması idi. Bu nedenle kredilerden biri müvekkilim adına çekilip kredinin bitmesinin hemen ardından parsel Rıza Sarraf adına devredilmiştir” diye konuştu.

Ebru Gündeş kaçak yalıdan beraat etti - Sayfa 4

Mahkeme, Ebru Gündeş’in “suç unsurları oluşmadı” diyerek beraatına karar verdi. Tadilatı yapan inşaat mühendisi Hakkı Süha Gökdemir’in ise 18 yıl 8 ay hapis ve 80 TL adli para cezasına çarptırılmasına hükmetti. Gökdemir’in cezası ertelendi.

Bilirkişi ne demişti? Davaya konu yalılarda 2 Mart 2017 tarihinde yapılan keşif sonrası hazırlanan bilirkişi raporuna göre yalılardaki tadilatlar izinsiz olarak yapılmış. Raporda, İstanbul boğazının özgün bir mimari ve tarihi kimliğe sahip olmasında dolayı Boğaziçi Kanunu ile koruma altına alındığı belirtildi.

Ebru Gündeş kaçak yalıdan beraat etti - Sayfa 6

Raporda şu ifadelere yer verildi: “Boğaziçi’nde bulunan tescilli ahşap yalıların restorasyonu bu kanuna göre Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma kurullarınca incelenip onaylanacak restorasyon projelerine göre yapılmaktadır. Şüpheli Ebru Gündeş ve Rıza Sarraf bu kurula uymayıp sadece küçük onarımlar (boya, badana, çatı aktarımı gibi) için geçerli olabilecek eski tarihli bir rapora istinaden Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nce verilmiş basit onarım izniyle, yalılar arasında asansör yapılmış.

Ebru Gündeş kaçak yalıdan beraat etti - Sayfa 7

İzinsiz birleştirilmiş: Binalar izinsiz olarak birleştirilmiş, zemin kat denize bakan kısımda pencere oranları değiştirilmiş, açılır kanat pvc pencereler konulmuş, binanın döşeme kotları değiştirilerek kat adedi arttırılmış, binanın gabanisi yükseltilmiş, 2. kattaki balkon kapatılarak iç mekana dahil edilmiş, binanın özgün cephe mimarisi değiştirilmiş tamamen yeni bir yapı yaratılmış” denildi.


Yorumlar