Anasayfa /  Sağlık

Lyme hastalığı nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Lyme hastalığı, keneler yoluyla taşınan dört ana bakteri türünden birinin enfeksiyonu sonucunda oluşur. Amerika Birleşik Devletleri'nde, Borrelia burgdorferi ve Borrelia mayonii, Lyme hastalığına neden olurken, Avrupa ve Asya'da Borrelia afzelii ve Borrelia garinii bu hastalığın ortaya çıkmasına sebep olur.

Abone ol
Abone ol 11 Haziran 2020 20:42

Lyme hastalığına “spirochete” adı verilen bir bakteri yol açar. Bu bakteri, genelde kene yoluyla bulaşır. Hastalık, kenenin vücutta 24 saati aşkın bir süre durmasıyla oluşur. Genellikle geyik kenesi olarak da bilinen, spirochete bakterisini taşıyan siyah bacaklı kenenin ısırmasıyla bulaşır.

Kırsal kesimlerde yaşayan, doğada ve ormanlık bölgelerde zaman geçiren kişilerin kenelerle karşılaşma ve dolayısıyla hasta olma ihtimali daha yüksektir. Hastalık hayvanlara da bulaşabilir. Kenelerin yaşadığı bölgelerde köpek gezdirmek veya hayvancılık yapmak da Lyme hastalığı riskine neden olur.

Ormanlık bölgelerde yaşayan veya zaman harcayan insanların bu hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir. Ormanlık bölgelerde bırakılan evcil hayvanları olan insanlar ayrıca Lyme hastalığına yakalanma riski daha yüksektir.

Lyme hastalığı belirtileri nedir?
Hastalığın ana belirtisi, deride ortaya çıkan halka şeklindeki bir kızarıklıktır. Bu kızarıklığa etrafının kızarık iç kısmının ise beyaz olması sebebiyle “boğa gözü” de denilmektedir.
Hastalığın bir diğer belirtisi isiliktir. İsilikler, bakteri taşıyan bir kenenin ısırmasından sonra 3 – 30 gün içerisinde ortaya çıkar. Kızarıklık yavaşça genişler ve 30 santimetreye kadar büyüyebilir. Kızaran bölgede genellikle kaşıntı veya ağrı olmaz.
Hastalıkla birlikte grip benzeri belirtiler de ortaya çıkabilir. Titreme, yorgunluk, vücut ağrıları ve baş ağrısı hastalık nedeniyle ortaya çıkabilir.

Lyme hastalığı tedavi edilmezse ne olur?
Tedavi edilmezse, Lyme enfeksiyonu zamanla yeni belirtilere sebep olabilir.

Eklem ağrısı. Şiddetli eklem ağrısı ve şişlik nöbetleri özellikle dizlerinizi etkileyebilir, ancak ağrı bir eklemden diğerine geçebilir.
Sinirsel sorunlar. Enfeksiyondan haftalar, aylar hatta yıllar sonra beyin zarı iltihaplanması (menenjit), geçici yüz felci, bacaklarda uyuşma veya zayıflık ile kas hareketlerinde bozulma meydana gelebilir.
Mide bulantısı ve kusma.

Yorumlar